Пазарите на акции в САЩ се повишиха в четвъртък след последните данни за инфлацията.

Индексът на цените на производител, който измерва цените, които компаниите получават за своите стоки и услуги, се е повишил с 0,2% през август спрямо юли, както анализаторите очакваха.

Докладът следва индекса на потребителските цени от сряда, който показа неочаквано покачване на месечната основна инфлация, въпреки че общата годишна инфлация спада до тригодишно дъно. Тези данни засилиха очакванията за стандартно намаление на лихвените проценти с четвърт процентен пункт при срещата на Федералния резерв следващата седмица.

Междувременно Европейската централна банка намали референтните лихви с 0,25 процентни пункта за втори път и в съответствие с пазарните очаквания, което се отрази положително на пазарите.

Във Франкфурт DAX нарасна с 1,03%, парижкият CAC 40 добави 0,52%, лондонският FTSE 100 DAX се повиши с 0,57%, а паневропейският Stoxx 600 е нагоре с 0,8%. Повечето сектори бяха на положителна територия, като акциите на технологичните и миннодобивните компании скочиха съответно средно с 2% и 2,38%.

В САЩ и трите основни борсови индекса напреднаха, водени от Nasdaq Composite, който нарасна с 1%.

Dow Jones Industrial Average приключи деня с ръст от 235 пункта, или 0,6%, S&P 500 спечели 0,8%, докато индексът на малките акциии Russell 2000 добави 1,2%.

Печалбите бяха широкообхватни, като всичките 11 сектора на S&P 500 се повишиха.

Нямаше обаче недостиг на драма при отделните акции.

Най-печелившата компания в S&P 500 беше Warner Bros. Discovery, която се повиши с 10,4% след новината, че е подновила сделката си за разпространение с Charter Communications предсрочно, което ѝ дава необходимия тласък, докато се подготвя за вероятната загуба на излъчвания на NBA.

От губещата страна на счетоводната книга, производителят на ваксини Moderna падна с 12,4%, след като разкри план за намаляване на разходите, който не успя да увери инвеститорите, че няма да има нужда да използва пазарите на акции за ново финансиране.

На дълговите пазари доходността на 10-годишните държавни облигации се повиши до 3,679%.

На стоковите борси фючърсите на сорта Брент поскъпнаха с 1,9% до 71,97 долара за барел.