Moderna планира да намали разходите си с около 1,1 млрд. долара до 2027 г. и да получи одобрения за няколко нови продукта, стремейки се да продължи напред след резкия спад на бизнеса си с Covid.

Биотехнологичната компания заяви, че до 2027 г. очаква да получи одобрения за 10 нови продукта. Но Moderna добави, че също така ще преустанови работата по някои продукти в своя конвейер и ще се откаже от други, тъй като планира да „ускори темпото“ на разходите за нови изследвания и разработки, съобщава CNBC.

Според съобщение на компанията тя има за цел да намали разходите за научноизследователска и развойна дейност до 3,6-3,8 млрд. долара през 2027 г., в сравнение с очакваните 4,8 млрд. долара в края на тази година.

„Ще започнете да виждате как нещата намаляват, защото има някои изследвания, които по принцип ще закрием и няма да довършим“, казва главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел пред CNBC, добавяйки, че компанията поставя латентното си продуктово портфолио „на изчакване“.

Това се отнася до категория вируси, които се задържат в пациентите за продължителни периоди от време, без да предизвикват никакви симптоми, но могат да се активират отново и да причинят сериозни усложнения на здравето по-късно през живота им.

Също така в четвъртък Moderna обяви положителни резултати от късен етап на изпитване на своята ваксина срещу респираторно-синцитиален вирус при високорискови възрастни на възраст от 18 до 59 години, като планира да подаде заявление за одобрение тази година. Тя отбеляза и положителни данни за експерименталната си самостоятелна противогрипна ваксина за възрастни на възраст 65 и повече години.

Компанията представи тези актуализации по време на годишното си инвеститорско събитие в Ню Йорк в четвъртък, посветено на деня на научните изследвания и развойната дейност. Това се случва около четири месеца след като регулаторните органи на САЩ разрешиха ваксината срещу RSV за възрастни на Moderna, вторият ѝ търговски продукт след ваксината за Covid.

Фармацевтичният гигант вече разполага с пет респираторни ваксини с положителни резултати от трета фаза и очаква да представи три от тях за одобрение тази година.

Moderna има и пет нереспираторни продукта в областта на рака, латентните вируси и редките заболявания, които могат да бъдат одобрени до 2027 г., според съобщението на компанията.

Тя очаква приходите за 2025 г. да възлязат на 2,5-3,5 млрд. долара. От 2026 г. до 2028 г. Moderna прогнозира съставен годишен темп на растеж от над 25%, благодарение на новите продукти.

Бансел казва, че процентът на успеваемост на компанията при разработването на лекарства от първа до трета фаза е „шест пъти по-висок“ от този на останалата биотехнологична и фармацевтична индустрия.

Moderna представи нови данни за своята ваксина срещу RSV, mRESVIA, която е разрешена в САЩ и Европейския съюз за възрастни над 60 години.

Компанията заяви, че ваксината е постигнала всички основни цели за ефикасност в текущо проучване от фаза три върху възрастни на възраст от 18 до 59 години, които са изложени на повишен риск от тежко заболяване. Не са наблюдавани никакви проблеми, свързани с безопасността, според Moderna.

Понастоящем в света няма одобрени ваксини срещу RSV за млади хора с висок риск, като например тези с отслабена имунна система или хронични заболявания като астма и диабет. Основните съперници на Moderna в областта на RSV, Pfizer и GSK, също търсят разширено одобрение за тази възрастова група.

Бансел отбелязва, че компанията планира да използва „ваучер за приоритетно разглеждане“ за хора на възраст от 18 до 59 години, което ще намали времето, необходимо на Агенцията по храните и лекарствата да разгледа продукта, до шест месеца вместо 10.

Moderna се надява, че агенцията ще разреши mRESVIA за тази възрастова група навреме за сезона на RSV през 2025 г.

„Става дума за милиони хора, които биха могли да се възползват. Правим това и просто за да бъдем конкурентоспособни на пазара, защото ако сте аптека на дребно, искате продуктът ви да бъде на разположение за всички ваши клиенти“.

Но компанията също така прекратява разработването на своята ваксина срещу RSV за бебета под 2-годишна възраст въз основа на „нови клинични данни“.

Междувременно Moderna планира „в най-скоро време“ да премине към трета фаза на изпитване на инжекцията си срещу норовирус. Става дума за силно заразен стомашен вирус, който причинява повръщане и диария. Според Бансел компанията може да завърши проучването в рамките на една година и да подаде заявление за одобрение веднага след това, ако данните са положителни.

„Това може да бъде продукт, който ще бъде пуснат на пазара след две години, което е чудесно, защото днес няма нищо за лечение на норовирус“, посочва той. „Много здравни специалисти се заразяват от своите пациенти“.