Всеки, който е инвестирал пари на фондовия пазар в САЩ, е чувал безкрайно много за "Великолепната седморка". Тези седем технологични компании - Microsoft, Apple, Nvidia, Amazon, Meta (компанията майка на Facebook), Tesla и Alphabet (компанията майка на Google) - се наложиха през миналата година, осигурявайки над 60% от голямата възвръщаемост на S&P през 2023 г., въпреки че общата им стойност в началото на годината беше едва 20% от индекса.

Но за инвеститорите е също толкова полезно да са наясно и със списъка на най-големите губещи през миналата година (спрямо това колко е намаляла стойността на акциите им в долари). Според данни на Wilshire Indexes, чийто FT Wilshire 5000 Total Market Index измерва доларовата стойност на 3427 (по последни данни) акции, които съставляват американския пазар, седемте най-зле представили се организации идват основно от две категории: фармацевтични продукти и енергетика.

Технологичните компании, които бяха във възход на пазара през миналата година, и фармацевтичните и енергийните компании, които бяха в упадък, са пример за това защо, освен ако не сте наистина добри в подбора на акции, може да искате да инвестирате предимно в широкообхватни взаимни фондове, пише в своя анализ Fast Company.

Ще стимулира ли Великолепната седморка американските акции и през 2024?Най-големите компании в САЩ повишиха пазарната си капитализация с между 50% и 240% тази година
Kомпанията, заемаща върха на негативната класация, Pfizer, например показва как вчерашният голям победител може да се окаже днешният голям губещ. Фармацефтичният гигант имаше страхотна 2022 г., подкрепена от приходите от ваксините срещу COVID-19, съчетани с оптимизъм относно лекарствата срещу затлъстяване, по които работи - сравнително нова, гореща и високодоходна фармацевтична област.

Но миналата година, когато случаите на COVID-19 намаляха, приходите на Pfizer от ваксини спаднаха. Едновременно с това компанията прекрати работата си по едно от своите лекарства срещу затлъстяване и имаше регулаторни проблеми с второ такова. Затова и акциите ѝ на практика се сринаха.

Подобна е ситуацията и за Moderna, която през 2022 г. вдигна пазарната си капитализация също заради продажбите на ваксини срещу COVID, а след това потъна миналата година, когато търсенето на подобен тип продукти рязко намаля.

Пазарната капитализация на Johnson & Johnson пък се е свила с 87 млрд. Долара. J&J е поредната компания, която става жертва на спада в търсенето на ваксини срещу COVID-19, както и на това, че трябваше да плати милиарди долари за обезщетения на хора, които подадоха искове, твърдейки, че са се заразили с рак от талк на прах, който J&J е използвала в някои от продуктите си.

Bristol-Myers Squibb няма бизнес с ваксини, който да загуби, но въпреки това пазарната ѝ капитализация се срива. Това се дължи на факта, че продажбите на лекарството за рак Revlimid беше засегнато значително повече от предвиденото от конкуренцията на генеричните лекарства, както и на перспективите за конкуренция за някои от другите ключови проекти на компанията.

Идва ли моментът на истината за „Великолепната седморка“ на Уолстрийт?Акциите на Tesla се понижават със 7% в четвъртък сутринта, след като не успя да покрие очакванията
В областта на енергетиката Exxon Mobil и Chevron, двете най-големи американски енергийни компании, бяха засегнати от ниските цени на петрола и природния газ. Същите фактори удрят и операциите на NextEra в областта на зелената енергия.

Един от най-забележителните факти, свързани с компаниите, които са загубили най-много през 2023, е колко малък е общият спад на пазарната им стойност - 413 млрд. долара - в сравнение с печалбите, отчетени от “Великолепната седморка”.

Тези на Microsoft (985,2 млрд. долара) и Apple (922 млрд. долара) са повече от два пъти по-големи от общите загуби на топ 7 на губещите. Индивидуалните печалби на шест от компаниите от “Великолепната седморка” също надхвърлят общите загуби на седемте най-зле представилите се организации.

Общите печалби на “Великолепната седморка” възлизат на 4,77 трилиона долара, което е повече от половината от общата възвръщаемост от 9,22 трилиона долара (ценови печалби плюс реинвестирани дивиденти), отчетена от Wilshire 5000. С други думи, тези осем акции надхвърлят общата печалба на 3419 други акции от индекса Wilshire.