Анализаторите в областта на криптовалутите омаловажават потенциалното въздействие на президентските избори в САЩ през ноември върху пазара, въпреки че някои от тях също така акцентират, че бившият президент Доналд Тръмп се смята за по-благосклонен към криптосектора.

„Между вицепрезидента Камала Харис и Тръмп, Тръмп със сигурност е фаворит от гледна точка на криптовалутите“, коментира пред CNBC Чарлз Хоскинсън, съосновател на блокчейна Ethereum.

През юли бившият президент беше основен говорител на Bitcoin Conference в Нешвил, където обеща да гарантира, че федералното правителство никога няма да продаде своите Bitcoin авоари и сподели, че има план за превръщането на САЩ в „криптостолица на планетата“.

„Но реалността е такава, че независимо дали САЩ са прокрипто или не, светът върви напред“, продължава Хоскинсън, като добавя, че властите по света са въвели регулаторни рамки - от Сингапур до Европейския съюз. „Като американец, би било хубаво да видя как страната ни се връща в надпреварата и изгражда неща. Но това няма да промени реалността, че светът ще бъде децентрализиран“.

Антъни Скарамучи, основател и управляващ партньор на SkyBridge Capital, глобална компания за алтернативни инвестиции, прогнозира, че ако Харис спечели изборите, нейното отношение към крипторегулирането до голяма степен ще бъде същото като това на Тръмп.

„Мисля, че ще започнем да виждаме как тя конкретизира икономическите си политики и каква е позицията ѝ по отношение на регулирането на криптовалутите и съм много оптимистично настроен“, казва той.

Скарамучи, който подкрепя Харис в надпреварата за Белия дом, също така посочва, че макар Тръмп да е дал сигнал, че е поддръжник на крипто, „е трудно да се знае в коя посока ще тръгне“, защото е непредсказуем политик.

Семейство Тръмп наскоро стартира нов криптопроект, наречен World Liberty Financial. Целите, поставени от участващите в него, предполагат, че той ще прилича на криптобанкова платформа.

Междувременно Джереми Алаир, главен изпълнителен директор на компанията за цифрови валути Circle, посочва, че регулирането на криптовалутите няма да се превърне в партиен въпрос в този изборен цикъл в САЩ, като отбелязва неотдавнашната подкрепа на Конгреса за индустрията.

„Без значение кой ще спечели Белия дом, самият Конгрес ще предприеме действия и има наистина добра работа, която се върши и от двете страни на политическия спектър“, казва той. „Причината е, че това са технологии, в които Съединените щати трябва да се конкурират и да печелят.“

Все пак лица и компании, свързани с криптосектора, са изпратили над 190 млн. долара на различни кандидати преди изборите през ноември, според данни на Федералната избирателна комисия, събрани от анализатора на криптопазара и блокчейн Джеймс Делмор.

По думите му разходите са били по-балансирани между двете партии, отколкото в предишните цикли, но повечето са отишли при републиканските кандидати.

Артър Хейс, водещ криптотърговец и бивш главен изпълнителен директор на борсата за криптовалути BitMEX, отхвърля идеята, че политиката на САЩ ще повлияе на световните криптопазари.

„Аз също не мисля, че това има реално значение. Bitcoin се превърна от нула в това, което струва сега, без ясни регулации, без приемане от страна на правителствата. Така че изборите в САЩ са без значение“, смята Хейс.