Английската централна банка реши да запази лихвените проценти на стабилно ниво след първоначалното им намаляване през август.

Комитетът по паричната политика гласува с 8 на 1 гласа за запазване на лихвите, като несъгласният член гласува за намаление с 0,25 процентни пункта, съобщи CNBC.

Комитетът оценява смесени данни, като общата инфлация постоянно се доближава до целевата стойност от 2%, но ръстът на цените на услугите, които съставляват около 80% от икономиката на Обединеното кралство, се повиши до 5,6% през август.

Растежът на заплатите в Обединеното кралство се понижи до повече от двегодишно дъно през трите месеца до юли, но остана сравнително висок – 5,1%.

Английската централна банка потвърди очакванията за задържане на лихвите дори след като в сряда Федералният резерв на САЩ даде началото на понижение на лихвите в настоящия цикъл с намаление от 50 базисни пункта.

Много стратези очакваха по-малко намаление с 25 базисни точки на заседанието през септември, въпреки че пазарните цени тази седмица сочеха над 50% вероятност за по-агресивния вариант.

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че централната банка „се опитва да постигне ситуация, в която да възстанови ценовата стабилност без болезнено увеличаване на безработицата, което понякога се случва с тази инфлация“. Неотдавнашните данни за пазара на труда в САЩ породиха опасения за степента на забавяне на растежа в най-голямата икономика в света, допълва CNBC.

Британският паунд беше подкрепен от новините от Фед, като в 11:15 ч. лондонско време в четвъртък се търгуваше с 0,5% по-високо спрямо щатския долар на ниво 1,327 долара. Междувременно световните капиталови пазари се повишиха, като Stoxx 600 се повиши с 1,34 %.

Английската централна банка намали основния лихвен процент на 5% от 5,25% през август с плътно гласуване с 5 на 4 гласа и се очакваше да го задържи до следващото си заседание през ноември.

Фредерик Дюкрозе, ръководител на отдела за макроикономически изследвания в Pictet Wealth Management, заяви пред CNBC, че решението на Фед да няма да повлияе на Английската централна банка да намали лихвите през септември.

Прилагането на функцията за реакция на Фед – факторите, които ръководят вземането на решения относно паричната политика към Английската централна банка, обаче би осигурило „по-силни аргументи за намаляване“, коментира Дюкрозе, говорейки малко преди решението.

„Не защото инфлацията е висока, не защото нивото на безработица във Великобритания все още е относително ниско, не трябва да се гледа напред и ако се добави същият вид изпреварваща политика към ситуацията в Обединеното кралство, мисля, че аргументът ще бъде по-силен“, допълни финансистът.