Проучвания показват, че активността на фабриките в световен мащаб е отслабнала през септември, тъй като слабото търсене и икономическата несигурност очертават трудни перспективи, което оказва натиск върху политиците да подкрепят крехкия растеж.

Производствената активност в еврозоната се забави с най-бързия си темп през тази година, въпреки че фабриките намалиха цените, а най-голямата икономика в Европа - Германия - отбеляза най-изразеното влошаване на условията от 12 месеца насам.

Окончателният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в производствения сектор на еврозоната на Hamburg Commercial Bank (HCOB), изготвян от S&P Global, се понижи до 45,0 пункта през септември. Това е малко повече от предварителната оценка за 44,8 пункта, но по-далеч от границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването.

„Очакваното в началото на 2024 г. оживление в еврозоната се оказа доста вяло. Доверието остава донякъде потиснато, а производственият сектор все още изглежда много слаб“, коментира пред Reuters Наташа Мей от JP Morgan Asset Management.

Спадът на цените на петрола спомогна за намаляване на производствените разходи в региона, но има опасения, че ескалиращото напрежение в Близкия изток може да повлияе на производството и да ги повиши отново.

В понеделник президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард направи най-ясния досега намек за още едно намаляване на лихвените проценти, докато председателят на Федералния резерв Джером Пауъл посочи, че централната банка на САЩ вероятно ще се придържа към намаляване на лихвените проценти с четвърт процентен пункт занапред и няма да „бърза“.

Инфлацията в 20-те страни от валутния съюз спадна до 1,8% през септември, което е под целта на ЕЦБ от 2% и засили вече солидните аргументи за още едно понижение на лихвените проценти този месец.

Във Великобритания мениджърите на фабрики станаха рязко по-песимистично настроени, тъй като притесненията относно първия бюджет на новото правителство се съчетаха с опасенията за ситуацията в Близкия изток и силния инфлационен натиск.

Забавяне

Все пак азиатските производители могат да получат известно облекчение през следващите месеци от агресивните стимули, представени от китайските власти през изминалата седмица, включително понижаване на лихвените проценти и вливане на ликвидност в банковата система.

Но активността на заводите в Япония се свива миналия месец, а в Тайван се е увеличила с по-бавни темпове, показват индексите на мениджърите по поръчките (PMI), подчертавайки въздействието на слабото глобално търсене върху азиатските износители.

Като знак за разширяващите се последици от забавянето на растежа в САЩ, ръстът на износа на Южна Корея се забавя през септември. Южнокорейските доставки за най-голямата икономика в света почти не се увеличават.

В Китай заводите също се затрудняват да постигнат напредък, като в понеделник производственият PMI индекс на Caixin/S&P Global показа спад до 49,3 пункта през септември от 50,4, което е най-ниската стойност от юли 2023 г. насам.

Подобна е картината и в Япония, която разчита на износа за стимулиране на икономическия растеж на фона на потиснатото потребление. Окончателният PMI индекс на Jibun Bank Japan се понижи до 49,7 през септември от 49,8 и остана под прага от 50,0 за трети пореден месец.

„По-слабият ръст на новите поръчки беше основният фактор, който натежа върху производството през миналия месец“, посочва Шиваан Тандон, икономист по пазарите в Capital Economics, относно PMI в Азия. „Глобалното търсене ще остане слабо през следващите месеци и ще натежи на активността в Азия в краткосрочен план“.

През септември PMI индексът за Тайван възлиза на 50,8 пункта - спад от 51,5 през предходния месец. Производствената активност във Виетнам, Малайзия и Индонезия също се е свила, сочат проучванията.

Растежът в индийската преработвателна промишленост се е охладил до осеммесечно дъно през септември, тъй като новите поръчки - ключов показател за търсенето – са нараснали с най-слабия темп от декември насам.

Международният валутен фонд (МВФ) очаква „меко приземяване“ за азиатските икономики, тъй като умерената инфлация създава възможности за централните банки да облекчат паричните си политики. Той предвижда растежът в региона да се забави от 5% през 2023 г. до 4,5% през тази година и 4,3% през 2025 г.