Анализаторите на петролния пазар виждат реална заплаха за доставките на суров петрол, след вчерашната атака с балистични ракети на Иран срещу Израел, ескалираща конфликта в Близкия изток.

Във вторник Иран нанесе удар срещу Израел като отмъщение за скорошното убийство на лидера на Хизбула Хасан Насрала и ирански командир в Ливан.

Ракетната атака на Иран следва и разполагането на сухопътни войски от Израел в Южен Ливан, с което Тел Авив засилва офанзивата си срещу подкрепяната от Иран въоръжена групировка Хизбула.

Повечето от изстреляните 200 ракети са прихванати от израелската и американската отбрана и няма съобщения за жертви в Израел в резултат на атаката.

Иранската петролна инфраструктура скоро може да се превърне в мишена за Израел, тъй като той обмисля ответен ход, казват анализатори пред CNBC.

„Конфликтът в Близкия изток най-накрая може да повлияе на доставките на петрол“, посочва Саул Кавоник, старши енергиен анализатор в MST Marquee.

Тези последни събития може да променят играта след продължителен период на „умора от геополитически риск“, по време на който трейдърите отхвърляха заплахите за прекъсване на доставките на петрол, произтичащи от ситуацията в Близкия изток, както и Украйна, добавя той.

До 4% от световното предлагане на петрол е изложено на риск, тъй като конфликтът сега директно обгръща Иран, а атака или по-строги санкции може да доведе цените отново до 100 долара за барел, казва още Кавоник.

Иран е третият по големина производител сред Организацията на страните износителки на петрол, произвеждайки почти четири милиона барела петрол на ден, според данни на Администрацията за енергийна информация.

Цените на петрола нараснаха с над 5% по време на търговската сесия в САЩ след ракетния удар на Иран, преди да се свият до 2% покачване. Глобалният бенчмарк Брент сега се търгува с 1,44% по-високо при $74,62 за барел, докато американските фючърси на West Texas Intermediate се повишиха с 1,62% до $70,95 за барел.

Други анализатори също изтъкват предупреждението на Кавоник

„Докато Израел се обръща от Газа към Ливан и Иран, войната навлиза в нова и по-свързана с енергията фаза“, посочва пред CNBC Боб Макнали, президент на Rapidan Energy Group. Той добавя, че очаква отмъщението на Израел за ракетната атака да бъде „непропорционално голямо."

Рос Шаап, ръководител на изследванията в GeoQuant, казва, че моделът на организацията за анализ на риска на конфликта Израел-Иран се наблюдава значителен скок след последните ракетни удари.

Тези резултати показват, че се очакват „много по-големи събития“, добавя Шаап.

Джош Йънг, ИТ директор на Bison Interests също вижда нарастваща вероятност от потенциален удар върху иранската петролна инфраструктура. Ако износът на Иран спре поради атака, Йънг прогнозира, че цените на петрола ще скочат до над 100 долара за барел.