Саудитска Арабия е готова да се откаже от неофициалната си ценова цел от 100 долара за барел за суров петрол, докато се готви да увеличи добива - знак, че кралството се е примирило с период на по-ниски цени на петрола, пише Financial Times, позовавайки се на свои източници, запознати с начина на мислене в страната.

Най-големият износител на петрол в света и седем други членове на групата производители на ОПЕК+ трябваше да отменят дългогодишните съкращения на производството от началото на октомври. Двумесечното забавяне обаче предизвика спекулации дали групата някога ще успее да увеличи производството, като цената на суровия петрол Брент, международният еталон, за кратко падна под $70 този месец до най-ниското си ниво от декември 2021 г.

Въпреки това служителите в кралството са решени да върнат това производство, както е планирано на 1 декември, дори ако това доведе до продължителен период на по-ниски цени, според източниците на FT.

Перспективата Рияд да се откаже от неофициалната си цел удари цената на петрола и акциите на петролните компании в четвъртък.

Суровият петрол Брент се понижи с 2,7% през деня до 71,47 долара, докато западнотексаският, еталонът за САЩ, падна с 2,8% до 67,74 долара. Спадовете засегнаха цените на акциите на големите производители на петрол в Европа, като BP падна с 4,3%, Shell - с 4,1%, а TotalEnergies - с 3,2%.

Министерството на енергетиката на Саудитска Арабия не е отговорило на искането за коментар от страна на FT.

Евентуалната промяна представлява обрат в тактиката на Саудитска Арабия, която накара други членове на ОПЕК+ многократно да намаляват добива от ноември 2022 г. в опит да поддържат високи цени.

Цената на Брент беше средно 99 долара за барел през 2022 г. - най-високото ниво от осем години, тъй като последиците от руската инвазия в Украйна разтърсиха пазарите, но оттогава се понижи.

Увеличеното предлагане от производители извън ОПЕК, особено САЩ, и слабият растеж на търсенето в Китай намалиха въздействието на съкращенията на групата с течение на времето. Сортът Брент се продаваше средно за 73 долара за барел от началото на септември, въпреки че войната на Израел с Хамас в Газа заплашваше да ескалира в по-широк регионален конфликт.

Саудитска Арабия се нуждае от цена на петрола от близо 100 долара за барел, за да балансира бюджета си, според МВФ, тъй като престолонаследникът Мохамед бин Салман се стреми да финансира серия от мегапроекти в основата на амбициозна програма за икономически реформи.

Въпреки това, кралството е решило, че не желае да продължи да отстъпва пазарен дял на други производители, казват източниците на FT. То също така вярва, че има достатъчно алтернативни възможности за финансиране, за да издържи период на по-ниски цени, като използване на валутни резерви или издаване на държавен дълг.

Преди десетилетие Саудитска Арабия доведе до края на ерата на петрола от 100 долара за барел, увеличавайки производството, тъй като цените паднаха през 2014 г. в опит да се осуети бързото възникване на шистовата индустрия в САЩ.

Съвсем наскоро, при министъра на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман, кралството се стремеше да максимизира приходите, намалявайки производството, за да поддържа цените.

Политиката обаче на моменти разпали напрежението със САЩ, които се опитаха и не успяха да накарат Рияд да увеличи производството през 2022 г., след като инвазията на Русия в Украйна доведе до скок на цените.

Саудитска Арабия поема по-голямата част от съкращенията на ОПЕК+ досега, намалявайки собственото си производство с 2 милиона барела на ден през последните две години, което представлява над една трета от съкращенията от страна на членовете.

В момента кралството изпомпва 8,9 милиона барела на ден, най-ниското ниво от 2011 г., ако не броим пандемията от коронавирус и атаката през 2019 г. срещу преработвателното съоръжение на държавната петролна компания в Абкайк.

Съгласно отложения план за започване на премахване на съкращенията, Саудитска Арабия ще увеличи месечното си производство с допълнителни 83 000 барела на ден всеки месец от декември, като повиши производството си с общо 1 милион барела на ден до декември 2025 г.

Основно разочарование за Саудитска Арабия е, че няколко членове на картела, включително Ирак и Казахстан, частично игнорират съкращенията, като изпомпват повече от съответните им квоти.

Генералният секретар на ОПЕК Хайтам Ал Гайс посети двете страни през август и пое ангажименти, че те ще коригират бъдещите си производствени планове, за да компенсират миналото свръхпредлагане.

Но Саудитска Арабия остава загрижена за съответствието и може да реши да прекрати собствените си съкращения по-бързо от планираното, ако някоя от страните не се придържа към линията, посочват източниците на FT.