През април Microsoft обяви инвестиция в размер на 1,5 млрд. долара в G42 - група за изкуствен интелект, базирана в Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства (ОАЕ), и председателствана от влиятелен член на управляващото кралско семейство.

Според анализатори сделката отразява желанието на администрацията на президента Джо Байдън да ограничи влиянието на Пекин в региона, тъй като САЩ се борят да запазят преднината си пред Китай в надпреварата за изкуствен интелект.

"ОАЕ и САЩ се разбират относно начина, по който тези технологии ще се придвижват напред", заяви пред CNN министърът на изкуствения интелект на ОАЕ Омар ал Олама, който беше назначен през 2017 г. "Мисля, че ще станем свидетели на още по-задълбочено съгласуване."

Холдингът G42 е съставен от седем компании, които работят в областта на центровете за данни, енергетиката, здравеопазването, наблюдението и биотехнологиите. Неин контролиращ акционер е Тахнун бин Зайед Ал Нахаян, който е и съветник по националната сигурност на ОАЕ.

ОАЕ е един от най-големите производители на изкопаеми горива в света и Абу Даби смята, че усилията за създаване на изкуствен интелект са от решаващо значение за диверсификацията от петрола.

Според доклад на PwC за Близкия изток до 2030 г. AI може да допринесе за икономиката на ОАЕ с 96 млрд. долара или близо 14% от Брутния вътрешен продукт на страната.

"Искаме да сме сигурни, че сме максимално близо до технологията и затова работим с партньори около нея", казва Олама, "и играем по правилата, определени от пазарните лидери."

Олама, в чийто министерски ресор влизат дигиталната икономика и приложенията за работа от разстояние, иска до 2031 г. ОАЕ да се превърнат в световен лидер в областта на изкуствения интелект.

ОАЕ са изготвили национална стратегия за постигането на тази цел.

Нейните цели включват внедряване на изкуствен интелект в приоритетни сектори като енергетиката и логистиката, разработване на екосистема и привличане на таланти. Страната провежда обучение на държавни служители по изкуствен интелект, а Дубай има за цел да обучи един милион граждани на ефективен инженеринг, като инструктира моделите да произвеждат висококачествени продукти.

Към септември в страната от Персийския залив има 120 000 души, работещи в сферата на AI или свързаните с него индустрии, в сравнение с 30 000 души две години по-рано, заяви Ал Олама.

Избор на съдружници

Понякога е наложително ОАЕ да дават приоритет на отношенията със САЩ пред съперниците на Вашингтон.

През януари комисия на Конгреса на САЩ призова Министерството на търговията да разследва връзките на G42 с китайски военни компании и разузнавателни служби (G42 отричаше такива връзки), а инвестицията на Microsoft изискваше от G42 да прекъсне връзките си с китайски доставчици на хардуер, сред които, както се съобщава, е и Huawei, в полза на американски компании.

"САЩ не се притесняват да кажат, че "конкретно по отношение на тази технология трябва да изберете страна", казва Олама.

В миналото ОАЕ са постигали баланс във външната си политика. Сътрудничат със САЩ по редица въпроси, включително в областта на отбраната, а през последните години САЩ са продали на страната от Персийския залив военно оборудване за десетки милиарди долари.

Администрацията на Байдън, която смята, че запазването на водеща позиция в областта на изкуствения интелект е от решаващо значение за бъдещия ѝ икономически успех и национална сигурност, въведе редица мерки, включително контрол върху износа на технологии за изкуствен интелект и полупроводници, за да забави напредъка на Китай в тази индустрия.

Според Reuters Вашингтон също така е ограничил продажбата на сложни американски чипове, за да гарантира, че Китай няма да използва държавите от Близкия изток като заден вход за достъп до най-новите технологии за изкуствен интелект.

Nvidia, третата по големина компания в света след Microsoft и Apple, заяви през август 2023 г., че правителството на САЩ е информирало производителя на чипове, че за някои от неговите продукти ще бъдат въведени допълнителни изисквания за лицензиране за "определени клиенти и други региони, включително някои страни от Близкия изток".

Някои американски политици изразиха загриженост, че не разполагат с достатъчно подробности за сделката между G42 и Microsoft и че американските технологии може да са уязвими за китайски шпионаж в ОАЕ. Страната има връзки и с Пекин, а Китай е ключов търговски партньор.

Олама настоява, че ОАЕ е надежден партньор.

"Наистина не мисля, че има някакъв риск, особено след като в ОАЕ има много авангардни американски технологии", казва той и добавя, че говори в лично качество, а не като държавен служител на страната.

Водеща технологична сила

В края на 2023 г. подкрепяният от правителството на Абу Даби Институт за технологични иновации представи голям езиков модел (LLM) - технологията, която стои в основата на генеративните AI чатботове, наречен Falcon10B. По определени показатели той превъзхожда предложенията на Google и Meta.

"ОАЕ издухаха конкуренцията в надпреварата за AI с Falcon", заяви пред CNN Джеймс Люис, който изучава технологиите в Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS), базиран във Вашингтон мозъчен тръст.

През октомври 2023 г. в сътрудничество между Университета за изкуствен интелект "Мохамед бин Зайед" в Абу Даби, базираната в Силициевата долина Cerebras Systems и Inception, дъщерно дружество на G42, беше създаден Jais - генеративен модел на изкуствен интелект, обучен на арабски, както и на английски език. Създателите му заявиха, че той би могъл да проправи пътя за LLM на други езици, които са "слабо представени в масовия AI".

За разлика от ChatGPT и Gemini на Google, Falcon и Jais са с отворен код, което означава, че той е достъпен за всеки, който може да го използва или променя.

С отварянето на технологията Абу Даби се позиционира като съюзник на развиващите се страни, които не разполагат с ресурси за изграждане на собствени инструменти за AI.

"Знаем, че не всяка страна може да разработи такива системи или инструменти. Затова искаме да гарантираме, че можем да ги разработим ние.", казва Олама.

Някои анализатори твърдят, че огромното петролно богатство на ОАЕ ще бъде от ключово значение за разработването на изключително скъпата инфраструктура за изкуствен интелект.

"За мен това е финансова история", допълва Люис. "Тя им дава предимство по отношение на това да бъдат една от водещите технологични сили в бъдеще."

Тъй като опасенията за потенциалните рискове от AI нарастват, Олама призова за създаване на глобална коалиция, която да регулира развитието и използването на технологията.

Залогът е голям. През март доклад, поръчан от Държавния департамент на САЩ, предупреди, че най-напредналите системи за изкуствен интелект могат, в най-лошия случай, "да представляват заплаха за човешкия вид на ниво изчезване".

Олама има някои конкретни опасения. Той очаква, че дълбоките фалшификати ще предизвикат "фундаментална криза на истината" и биха могли да доведат до "политическа криза". Освен това се притеснява, че AI може да улесни създаването на биотехнологични оръжия. "Опитвам се да не всявам страх", казва той, "но има много малко предпазни механизми, които да гарантират, че това няма да се случи."