Саудитска Арабия прибягва до заеми, за да финансира редица амбициозни проекти, включително мегаполиса в пустинята Неом на стойност 500 млрд. долара, съобщава The Wall Street Journal.

В рамките на амбициозния проект "Визия 2030" на владетеля Мохамед бин Салман, кралството се стреми да диверсифицира икономиката си от изкопаемите горива и да стане световен център за технологии и иновации.

Саудитският държавен фонд Public Investment Fund предоставя финансиране за основополагащи "гигапроекти", които се оценяват на десетки милиарди долари.

Средствата му обаче са изчерпани до най-ниското си ниво от декември 2020 г. насам, като в наличност има около 15 млрд. долара, допълва WSJ, цитиран от BusinessInsider.

За първи път от много години насам кралството прибягва към заеми и към продажба на повече акции в държавната петролна компания Aramco.

"Умопомрачителен е размахът на проектите, които се опитват да бъдат реализирани", коментира Тим Калън, гостуващ сътрудник в мозъчния тръст Arab Gulf States Institute във Вашингтон.

Според него до 2030 г. Саудитска Арабия може да се нуждае от набирането на още 270 млрд. долара за Публичния инвестиционен фонд. Това вероятно ще изисква допълнителни заеми, както и намаляване на валутните резерви, използвани за обвързване на саудитския риал с долара.

Като част от "Визия 2030" Саудитска Арабия също така е заделила 62 млрд. долара за развитието на древния град Диря, 23,6 млрд. долара за изграждането на луксозен екокурорт на Червено море и 5 млрд. долара за превръщането на нефтена платформа в Персийския залив в курорт за приключенски туризъм, наред с огромен брой проекти.

През януари правителството на Саудитска Арабия е набрало 12 млрд. долара чрез продажба на облигации, съобщава Bloomberg. Според изчисленията продажбата на още 1% от акциите на Aramco би могла да набере около 20 млрд. долара.

Международният валутен фонд заяви миналия октомври, че саудитците се нуждаят от петрол на цена около 86 долара за барел, за да финансират ангажиментите. По данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ, световният бенчмарк, петролът сорт Брент, е бил средно 83 долара за барел през миналата година – рязко по-евтино от 101 долара за 2022 г.

Според Карън Янг, старши сътрудник в Института за Близкия изток, някои от проектите по "Визия 2030" може да бъдат съкратени или дори спрени на фона на нарастващите разходи през следващите години поради проблеми с финансирането в Саудитска Арабия.