Цените на петрола се понижиха по време на азиатската търговия в понеделник, след като проучване от петък показа по-слабо потребителско търсене в САЩ, а производството на суров петрол в Китай, най-големият вносител на суровината в света, нарасна през май.

Фючърсите на световния бенчмарк суров петрол тип "Брент" с доставка през август се понижиха с 29 цента, или 0,4%, до 82,33 долара за барел. Тези на на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI ) с доставка през юли също се понижиха с 29 цента до 78,16 долара за барел. По-активният договор за доставка през август на WTI също се понижи с 0,4% до 77,76 долара за барел.

Този спад последва понижение на цените от петък, след като проучване показа, че потребителските нагласи в САЩ са спаднали до седеммесечно дъно през юни, като домакинствата са притеснени за личните си финанси и инфлацията. И двата бенчмаркови договора все пак поскъпнаха с близо 4% през миналата седмица, което е най-високото седмично повишение в процентно изражение от април насам. Причината - признаци за засилено търсене на горива.

"Ралито от миналата седмица беше подхранвано от прогнозите за силно търсене през 2024 г. на ОПЕК+ и МАЕ. Въпреки това, като се има предвид личният интерес на ОПЕК към суровия петрол, има известен скептицизъм около прогнозите на организацията", коментира Тони Сикамор, пазарен анализатор в IG, базиран в Сингапур, пред Reuters.

"Неблагоприятните данни за потребителското доверие в САЩ от петък показват, че устойчивостта на американския потребител и на американската икономика ще бъдат подложени на изпитание, тъй като домакинствата намаляват спестяванията си, за да се преборят с по-високите лихвени проценти и натиска върху разходите за живот".

Междувременно вътрешното производство на суров петрол в Китай през май нараства с 0,6% на годишна база до 18,15 млн. тона, според данни, публикувани от Националното статистическо бюро в понеделник. От началото на годината досега то е 89,1 млн. тона, което е с 1,8% повече спрямо предходната година.

През април националният добив на суров петрол в азиатската страна се понижи с 1,8% спрямо същия период на предходната година до 60,52 млн. тона, но от началото на годината досега той възлиза на 301,77 млн. тона, което е с 0,3% повече спрямо 2023 г.

На геополитическия фронт опасенията за по-широка война в Близкия изток се запазиха, след като в неделя израелските военни заявиха, че засиленият трансграничен обстрел от ливанското движение "Хизбула" към Израел може да предизвика сериозна ескалация.

Все пак след сравнително интензивната размяна на ракети през изминалата седмица в неделя се наблюдаваше значително намаляване на огъня на "Хизбула", а израелските военни заявиха, че са извършили няколко въздушни удара срещу групировката в Южен Ливан.

Друга причина за спада на цените на “черното злато”, както стана ясно, са данните за индустриалното производство и сектора на недвижимите имоти в Китай.

Проблемите за Пекин продължават

Индустриалното производство в Китай през май изостава от очакванията, а забавянето в сектора на недвижимите имоти не показва признаци на отслабване - две тенденции, които продължават да са сериозен проблем за Пекин, въпреки че продажбите на дребно надминаха прогнозите благодарение на празниците в страната. В понеделник данните бяха предимно негативни, което подчерта, че втората по големина икономика в света се възстановява трудно.

Данните на Националното статистическо бюро (НСБ) показват, че промишленото производство през май е нараснало с 5,6% спрямо същия период на предходната година, което представлява забавяне спрямо темпа от 6,7% през април и е под очакванията за ръст от 6,0% в анкета на Reuters.

Въпреки това продажбите на дребно, които са показател за потреблението, през май се повишават с 3,7% на годишна база, ускорявайки се спрямо 2,3% през април и отбелязвайки най-бързия растеж от февруари насам. Анализаторите очакваха разширяване с 3,0% заради петдневния официален празник по-рано през месеца.

Живей Джан, главен икономист в Pinpoint Asset Management, коментира, че дисбалансът "може да се дължи отчасти на факта, че през април тази година има два работни дни повече в сравнение със същия месец на миналата година, докато работните дни през май тази и миналата година са едни и същи".

“Мерките за облекчаване на политиката в жилищния сектор все още не са стимулирали търсенето от страна на купувачите на жилища на национално равнище”, добавя той.

"Износът стимулира значително индустриалния растеж и производствените инвестиции, но слабостта на недвижимите имоти все още удря по потреблението и инвестициите на домакинствата", акцентира и ДжаоПенг Син, старши стратег за Китай в ANZ.

Сривът на пазара на недвижими имоти в Китай, високият дълг на местните власти и дефлацията остават сериозна спирачка за икономическата активност. Последните данни сочат неравномерен растеж, който засилва призивите за по-голяма подкрепа на фискалната и паричната политика от страна на Пекин.

При положение че намаляващите лихвени маржове и отслабващата валута остават основни фактори, ограничаващи възможностите на Китай да облекчи паричната си политика, в понеделник Китайската централна банка остави основния лихвен процент непроменен, както се очакваше.

През първото тримесечие китайската икономика нарасна с по-бърз от очакваното темп от 5,3%, но според анализатори целта на правителството за годишен ръст от около 5% е амбициозна, тъй като секторът на недвижимите имоти продължава да е в застой. Инвестициите в недвижими имоти спадат с 10,1% на годишна база през периода януари-май - задълбочаване на спада спрямо 9,8% през периода януари-април.