В неделя ОПЕК+ се споразумя да удължи повечето от дълбоките си съкращения на добива на петрол до 2025 г., тъй като групата се опитва да подкрепи пазара на фона на слабия ръст на търсенето, високите лихвени проценти и нарастващото производство в САЩ.

През последните дни цените на суровия петрол тип „Брент“ се търгуват за близо 80 долара за барел, което е под нивото, необходимо на много от членовете на ОПЕК+, за да балансират бюджетите си. Притесненията за бавното нарастване на търсенето в най-големия вносител на петрол Китай натежаха върху цените наред с нарастващите запаси от петрол в развитите икономики.

Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ, водени от Русия, известни заедно като ОПЕК+, направиха поредица от дълбоки съкращения на добива от края на 2022 г. насам. Досега членовете ѝ намалиха добива с общо 5,86 млн. барела на ден, или около 5,7% от световното търсене, което включва съкращения от 3,66 млн. барела дневно, които трябваше да изтекат в края на 2024 г., и доброволни съкращения на осем държави от групата в размер на 2,2 млн. барела дневно, които изтичат в края на юни 2024 г. В неделя ОПЕК+ се споразумя да удължи съкращенията от 3,66 млн. барела дневно с една година до края на 2025 г., а тези от 2,2 млн. барела дневно с три месеца - до края на септември 2024 г. Организацията постепенно ще прекрати съкращенията от 2,2 млн. барела дневно в продължение на една година от октомври 2024 г. до септември 2025 г.

„Очакваме понижаване на лихвените проценти и по-добра траектория, що се отнася до икономическия растеж, а не джобове на растеж тук и там“, коментира пред Reuters саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман.

ОПЕК очаква търсенето на суров петрол от групата ОПЕК+ да бъде средно 43,65 млн. барела дневно през втората половина на 2024 г., което предполага намаляване на запасите с 2,63 млн. барела дневно, ако групата запази добива на априлското ниво от 41,02 млн. барела на ден. Спадът ще бъде по-малък, когато ОПЕК+ започне да премахва доброволните съкращения от 2,2 млн. барела дневно през октомври.

Международната агенция по енергетика, която представлява най-големите световни потребители, оценява, че търсенето на петрол от ОПЕК+ плюс запасите ще достигне средно много по-ниско ниво от 41,9 млн. барела дневно през 2024 г.

„Сделката би трябвало да разсее опасенията на пазара, че ОПЕК+ ще добави отново барели в момент, когато предизвикателствата пред търсенето все още са големи“, смята Амрита Сен, съосновател на мозъчния тръст Energy Aspects.

Принц Абдулазиз пък акцентира, че ОПЕК+ може да спре оттеглянето на съкращенията или да го забави, ако търсенето не е достатъчно силно.

Бърза сделка

Анализаторите очакваха ОПЕК+ да удължи доброволните съкращения с няколко месеца заради спадащите цени на петрола и вялото търсене. Но много от тях също така прогнозираха, че групата ще се затрудни при определянето на целите за 2025 г., тъй като все още не е постигнала съгласие по индивидуалните цели за капацитета на всеки член - въпрос, който по-рано създаваше напрежение. Обединените арабски емирства например настояват за по-висока производствена квота, твърдейки, че техният капацитет отдавна е подценен.

В неделя обаче ОПЕК+ изненадващо отложи обсъжданията на капацитета за ноември 2025 г. Вместо това групата се споразумя за нова производствена цел за ОАЕ, на които ще бъде позволено постепенно да увеличат производството си с 0,3 млн. барела дневно, спрямо сегашното ниво от 2,9 млн. барела. ОПЕК+ се съгласи, че ще използва независимо оценените данни за капацитета като насоки за производството през 2026 г. вместо през 2025 г. - отлагайки потенциално трудната дискусия с една година.

Принц Абдулазиз заяви, че една от причините за забавянето са трудностите за независимите консултанти да оценят руските данни на фона на западните санкции срещу Москва заради войната в Украйна. В резултат на това срещите в неделя продължиха по-малко от четири часа - сравнително кратко за такава сложна сделка.

Източници от ОПЕК+ обясняват пред информационната агенция, че принц Абдулазиз, най-влиятелният министър в групата на ОПЕК, е прекарал дни в подготовка на сделката зад кулисите. Той е поканил някои ключови министри - най-вече тези, които са допринесли за доброволните съкращения - да дойдат в саудитската столица Рияд в неделя, въпреки че срещите са били планирани предимно онлайн.

Страните, които направиха доброволни съкращения на добива, са Алжир, Ирак, Казахстан, Кувейт, Оман, Русия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

„Това трябва да се разглежда като огромна победа на солидарността в групата и принц Абдулазиз“, казва Сен, добавяйки, че сделката ще намали опасенията на Саудитска Арабия да добави барели обратно заради листването на акции на Aramco.

Правителството на Саудитска Арабия подаде документи за продажба на нов дял в държавния петролен гигант Aramco, който може да набере до 13,1 млрд. долара - знакова сделка, която да помогне за финансирането на плана на престолонаследника принц Мохамед бин Салман за диверсификация на икономиката.

Следващата среща на ОПЕК+ ще се проведе на 1 декември 2024 г.

Цените на петрола останаха стабилни

Цените на петрола се промениха слабо в понеделник, тъй като инвеститорите все още не са оценили хода на ОПЕК+ да удължи дълбокото съкращаване на добива до 2025 г.

Фючърсите на сорта “Брент” с доставка през август се понижиха с 4 цента, или 0,05%, до 81,07 долара за барел. Тези на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) с доставка през юли се понижиха с 1 цент, или 0,01%, до 76,98 долара, след като по-рано паднаха до 76,39 долара. Тези движения продължават тенденцията от миналата седмица, когато “Брент” се понижи с 0,6%, а WTI отбеляза 1% загуба.

Анализаторите смятат, че на инвеститорите ще им е необходимо време, за да направят изчисления на намалението на производството и да отчетат действието на последното решение на групата.

„Като цяло смятам, че решението е леко мечи насочено, тъй като пазарът така или иначе не очакваше ОПЕК+ да започне да прекратява съкращенията през четвъртото тримесечие“, казва Вандана Хари, основател на доставчика на анализи за петролния пазар Vanda Insights.

Анализаторите на Goldman Sachs подкрепят това мнение, като заявяват, че срещата е била възприета като меча въпреки удължаването на съкращенията на производството, тъй като осем държави от ОПЕК+ вече са сигнализирали за плановете си постепенно да прекратят доброволните съкращения от 2,2 млн. барела дневно през периода от октомври 2024 г. до септември 2025 г.

„Съобщаването на изненадващо подробен план за неизпълнение на задълженията за оттегляне на допълнителните съкращения затруднява поддържането на ниско производство, ако пазарът се окаже по-мек от бичите очаквания на ОПЕК“, посочват анализаторите. „Съобщението за постепенното прекратяване отразява силното желание за връщане на производството на няколко членове предвид високия свободен капацитет.“

В Близкия изток посредниците в конфликта в ивицата Газа призоваха Израел и Хамас да финализират споразумението за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, очертано от президента на САЩ Джо Байдън, въпреки че Израел заяви, че няма да има официален край на войната, докато Хамас запазва властта си. Тел Авив заяви, че оценява алтернативите на управлението на подкрепяната от Иран групировка.

Съветник на министър-председателя Бенямин Нетаняху коментира, че Израел е приел рамково споразумение за прекратяване на войната в Газа, въпреки че според него то има недостатъци и се нуждае от още много работа.