Както е известно, икономиката на Саудитска Арабия тази страна е изключително зависима от петрола. От години обаче управляващите се опитват да измислят различни начини да прекъснат от тази зависимост. От една страна с цел да диверсифицират източниците на доходи, от друга – защото се смята, че бъдещето принадлежи на зелената енергия.

Мегапроектът Неом, който е част от тази стратегия, трябва да бъде построен в провинция Табук, разположена на крайбрежието на Червено море в северозападната част на страната.

За проекта се говори още от 2017 г. Две години по-късно бе обявено, че за реализацията му ще е нужна колосална сума от порядъка на няколкостотин милиарда долара. Той ще бъде разделен на множество зони като една от най-рекламираните е The Line. По същество това е дълга и тясна ивица от жилища и обслужващи зони, в която хората няма да имат нужда от коли, за да се движат. Всичко нужно ще е на пешеходно разстояние от около 5 минути. Или поне това се казва в рекламата на проекта.

Идеята е Неом да бъде новата икономическа зона на Саудитска Арабия. Освен това трябва да е изключително модерен град, разпрострян на територия от 26 500 квадратни километра. Плановете са да предлага абсолютно всичко необходимо на бъдещите си жители, които да бъдат подпомагани в голяма степен от роботи и технологии. Архитектурата също трябва да е последен писък на модата.

И макар че реализацията на Неом все още на подготвителен етап, вече се търсят служители, пише Business Insider. Към момента на сайта на проекта са обявени 262 свободни работни места. Сред тях могат да се намерят обичайни позиции като строителни мениджъри, специалисти по дигитален маркетинг, дизайнери на голф игрища и др.

Търсят се обаче и други експерти, което показва колко модерен ще е бъдещият град.

Една от позициите е системен мениджър. Очаква се тези хора да са изключително важни за Неом, защото идеята е градът да е супер модерен. Освен тях обаче се търсят и учители по арабски, музика и други дисциплини. Тъй като градът трябва да е и център за научни изследвания и иновации, се очаква образованието да бъде сериозно застъпено. Неом търси и човек, който да презентира качествата на града пред млади хора, предимно студенти. Работещият на тази позиция трябва да направи така, че градът да се смята за най-привлекателното място за живот сред младите.

Здравеопазването е друга сфера със сериозен фокус. За Неом то ще е по-важно отколкото транспортът и инфраструктурата. Затова се търси човек, който да дефинира и прилага стратегията за „генетично здравеопазване“. Идеята е чрез генетични изследвания да се определят нуждите и рисковете за всеки един жител. Тук има сериозни етични съмнения, тъй като се прокрадват подозрения, че предоставянето на широк спектър от данни за здравето и генетиката на местните власти ще бъде нещо като изискване, за да се позволи на човек да се засели в Неом.

Освен всичко останало бъдещият град трябва да е устойчив и зелен. Това означава нулеви емисии, но и голямо внимание към водния транспорт. Проектът предвижда изграждане на яхтено пристанище, за чието управление се търсят специалисти. Те трябва да могат да управляват автономни и футуристични плавателни съдове.

Специалисти по аквакултури и биосигурност също се търсят. Това не са особено характерни длъжности за един град, но в Неом се очаква да се обръща сериозно внимание на отглеждането на риби, на контрола на болестите по тях и наблюдението им.

Една част от бъдещия град е планирана като курортен остров, който ще се опитва да печели от туризъм, свързан изключително с Червено море.

И тъй като се планира полагането на големи усилия по възстановяването на природата, добре дошли са и специалисти в областта на екологията или природните науки. Очаква се опит за възстановяване на популацията от гепарди, за която има данни, че е съществувала в миналото.

Като при всеки голям проект в региона обаче и тук се повяват съмнения за отношението към местните хора. Проблемът е най-вече в изселването им, за да се освободят терени за реализацията на проекта. Подозренията са, че това се прави силово и без изобщо да се зачита какво искат те. Както обикновено, саудитското правителство не коментира тези въпроси.