Легендарният куотърбек Том Брейди продава на търг ценната си колекция часовници.

Колекцията на седемкратния шампион на Супербоул ще бъде на разположение през декември чрез аукционна къща Sotheby's, съобщава CNBC.

Стойността на часовниците e между 12 000 и 800 000 долара и включва модели на Patek Philippe, Rolex и IWC, както и изработен по поръчка Audemars Piguet.

Продажбата включва и други предмети от кариерата на Брейди, включително фанелката, която е носил по време на NFL combine, оценена на 100 000 до 200 000 долара; „последната му колежанска“ тениска, носена по време на мач в университета в Мичиган, оценена на 300 000 до 500 000 долара; и каска, използвана по време на мач на Tampa Bay Buccaneers, оценена на 100 000 до 150 000 долара, допълва CNBC.

„Имах късмета да изживея невероятно пътешествие в кариерата си и тези часовници и колекционерски предмети улавят незабравими моменти и цялата упорита работа зад тях“, казва Брейди. „Развълнуван съм да дам на феновете и колекционерите възможност да притежават и ценят тези специални предмети от моето пътешествие, точно както съм го направил аз.“, допълва той.

Брейди споделя още, че страстта към часовниците започва в гимназията, след като родителите му подаряват първия за завършването на училище.

„Точно така, както е овладял езика на футбола, той се е посветил на тънкостите на часовниците, като през последните години е създал асортимент от изискани модели от световна класа, които отразяват дълбоката му страст към колекционирането“, обяснява Ричард Лопес, старши специалист по луксозни часовници в Sotheby's.

Едва след първия Супербоул на Брейди през 2002 г. колекцията му се разраства с всеки успех, настъпил в професионалната му спортна кариера.

Акцентите в търга включват Royal Oak от бяло злато и диаманти с гривна на Audemars Piguet. Артикулът е носен от Брейди по време на Netflix Greatest Roast of All Time. Очаква се цената му да е в диапазона от 400 000 до 800 000 долара. Той ще се раздели и със своя Richard Mille 35-03 Baby Nadal. Синият модел с кварцов корпус може да се продаде за сума, достигаща 500 000 долара.

Сред другите акценти са Patek Philippe Nautilus от розово злато, носен от Брейди, откакто го е купил през 2017 г., и модел IWC Pilot's Watch Top Gun edition SFTI, който носи по време на последното си участие за Супербоул през 2021 г. след историческата победа с отбора на Tampa Bay Buccaneers от NFL.

„Колекцията е несравнима; историите, които разказва, автентичността, която въплъщава, и историческото значение издигат часовниците отвъд обикновените колекционерски предмети, те са част от спортната история“, обяснява Брам Вахтер, ръководител на отдела за съвременни колекционерски предмети в Sotheby's.

Търсенето на луксозни часовници достигна връх по време на пандемията. Оттогава цените се понижават драстично.

Въпреки това, според EveryWatch, най-голямата база данни за пазара на часовници, общите продажби през 2024 г. са достигнали 493 млн. долара, което е 6% увеличение спрямо общите продажби за миналата година.

Аукционните къщи също инвестират повече в часовници, като според EveryWatch най-големите са увеличили лотовете си за часовници с 50% спрямо миналата година.