Лекар от Сан Диего е третият от общо петимата обвиняеми, който се призна за виновен по делото за фатално предозиране с наркотици на актьора Матю Пери.

54-годишният д-р Марк Чавес се призна за виновен в заговор за разпространение на хирургическия анестетик кетамин във федералния съд в Лос Анджелис, след като през юли постигна споразумение с прокуратурата, съобщава Euronews.

Чавес се съгласи да сътрудничи, докато прокуратурата на САЩ повдига по-сериозни обвинения срещу д-р Салвадор Пласенсия, който според прокурорите е предоставил кетаминa директно на Пери.

Другата основна обвиняема в разследването е Жасмин Санга - предполагаема дилърка, която според прокурорите е известна като „кралицата на кетамина“ в Лос Анджелис и е доставила дозите, от които е починал Пери.

Д-р Чавес застана пред съда заедно с адвоката си и отговори на десетки въпроси на съдия Шерилин Гарнет. Той се съгласи да се откаже от правото на съдебен процес и от други права.

Изслуша прокурорите, докато четяха всеки случай на негови срещи с Пласенсия между Сан Диего и Лос Анджелис, за да предаде кетамин, който е получил с фалшиви рецепти.

Медикът призна, че е доставил 22 петмилитрови флакона с кетамин и девет таблетки. Видимо изнервен, д-р Чавес прочисти гърлото си, когато прокурорът описа смъртта на Матю Пери.

„Признавате ли се за виновен, защото сте направили нещата, които прокурорите описаха?“ попита съдията, а той отговори: „Да, ваша чест“.

Чавес остава на свобода под гаранция до произнасянето на присъдата на 2 април. Той е предал паспорта си и се е съгласил да се откаже от медицинския си лиценз, наред с други условия.

С федералните прокурори работят и асистентът на Пери, който признава, че му е помогнал да се сдобие с кетамин и да го инжектира, както и познат на актьора, който признава, че е действал като посредник за наркотиците.

МатюПери е беше намерен мъртъв от асистента си на 28 октомври 2023 г.

Съдебният лекар постанови, че основната причина за смъртта е лекарството кетамин. Актьорът го е използвал чрез редовния си лекар в рамките на законно, но нерегистрирано лечение на депресия, което става все по-често срещано в САЩ. С течение на времето, Пери започнал да търси повече кетамин, отколкото лекарят му давал.

Около месец преди смъртта си той се запознава Пласенсия, който на свой ред се свързва с Чавес, за да му набави наркотика. „Чудя се колко ли ще плати този идиот“, пише Пласенсия на Чавес, според съдебните документи на прокуратурата.

Матю Пери се бори със зависимостта си от алкохол и наркотици от години, още от времето на „Приятели“, когато става една от най-големите звезди с ролята на Чандлър Бинг в сериала.