Звездата от „Приятели“ Матю Пери, който почина миналата събота, оставя след себе си легион от почитатели в цял свят и значително финансово състояние.

По-голямата част от богатството на актьора идва именно от най-емблематичната му роля – тази на Чандлър Бинг в сериала.

Според CNBC, приходите му от там възлизат на 20 млн. долара годишно. Говорител на Warner Bros, която притежава правата за разпространение на поредицата, отказа да потвърди или коментира остатъчните плащания, продължаващи близо 20 години след края на „Приятели“.

Какво може да се случи с хонорара на Матю Пери?

Когато актьор почине, остатъчните плащания се считат за негова лична собственост. Има три варианта за наследяване въз основа на законите в Калифорния, където Матю Пери живее до последно, обяснява Чарли Дъглас, сертифициран финансов плановик и президент на HH Legacy Investments в Атланта.

Все още не е установена причината за смъртта на Матю ПериСъдебните лекари очакват резултатите от токсикологичните доклади

Гилдията на телевизионните актьори – Американската федерация на телевизионните и радиоартисти има договори, в които членовете ѝ могат да посочват бенефициенти за остатъчни плащания в случай на смърт.

При една от опциите, Пери би могъл да е посочил физическо лице или лица. Като втори вариант, може да е посочил тръст, а не физическо лице, като бенефициент на остатъчните си плащания. Те може да постъпват в тръста при изрични условия за това кой да ги получава.

За разлика от завещанията, които са публично достояние в рамките на съдебното производство, тръстовете са частни - в този случай обществеността може никога да не узнае кой ще наследи доходите на Пери от „Приятели“.

Съществува обаче и трети вариант: Пери да не е посочил никакъв бенефициент. В този случай щатското законодателство ще определи плана за имуществото му.

"Напълно възможно е, след като не е имал съпруга или деца, да не е вписал нищо", казва Дъглас.

„Господи, направи ме известен!“. Как Матю Пери стана Чандлър от „Приятели“ През 1994 г. Метю Пери е на път да се размине с ролята на Чандлър

Във всички държави има рамка, която определя как трябва да се разпределят парите и вещите ви, когато умрете. Тези закони се различават в отделните щати. В повечето типичната йерархия за наследяване е следната: първо съпругът/съпругата, след това децата, внуците, родителите и накрая братята и сестрите, казва Дъглас.

Матю Пери никога не се е омъжвал и няма деца. Той е починал преди родителите си (които са се развели, когато е бил на по-малко от година и след това и двамата са се оженили отново) и има петима полубратя и сестри.

В такъв случай родителите му биха могли да изберат да направят "квалифициран отказ от права", с който да се откажат от правата си върху остатъчните суми, като в този случай парите ще преминат към полубратята и сестрите, казва Дъглас. "Не е нечувано родители да се отказват от права", каза той. Например доведеният баща на Пери е Кийт Морисън, награждаван журналист и дългогодишен кореспондент на предаването "Dateline" на NBC.

Ще ни липсваш, Чандлър! Отиде си звездата от „Приятели“ Матю Пери54-годишният актьор, който миналата година описа в мемоари десетилетната си битка с наркотиците, е починал в събота

"Завещанието е особено нежелателно в Калифорния, тъй като е скъпо, отнема много време и нарушава неприкосновеността на личния живот, тъй като всички съдебни дела са публично достояние", казва Дейвид О, ръководител на отдел "Данъчно и имуществено планиране" в Arta Finance. Особено за знаменитости като Матю Пери "липсата на план за имуществото създава объркване, привлича нежелано медийно внимание и може да доведе до семейни спорове", добавя той.

Възможно е актьорът да е решил да не остави състоянието си на семейството. Той подкрепя няколко филантропски начинания, "и не би било изненадващо част от богатството му да отиде за тях", казва О.

Пери, който от години публично се бореше с пристрастяването си към наркотиците и алкохола, отвори център за изтрезняване в имението си в Малибу и работеше по създаването на фондация за борба с пристрастяването.

На 3 ноември на негово име беше създадена фондация "Матю Пери" като фонд, подпомаган от дарители. Благотворителният фонд е спонсориран и поддържан от National Philanthropic Trust.

Ние сме семейство: Звездите от „Приятели“ нарушиха мълчанието за Матю Пери

"Когато умра, знам, че хората ще говорят за "Приятели", "Приятели", "Приятели" – казва Пери по време на интервю през 2022 г.

"И аз се радвам, щастлив съм, че съм свършил солидна работа като актьор ... Но когато умра, що се отнася до моите така наречени постижения, би било хубаво, ако "Приятели" бъдат изброени далеч зад нещата, които съм направил, за да се опитам да помогна на други хора.

Знам, че това няма да се случи, но би било хубаво", допълва той.