Като стратегически актив за компаниите, логистичните центрове са от ключово значение за оптимизацията на веригите за доставки, подобряването на оперативната ефективност, гарантирането на сигурността на доставките, адаптацията към бързо променящите се изисквания на пазара.

Компаниите, които инвестират в солидна и иновативна логистична инфраструктура, имат значителни конкурентни предимства във все по-взискателната бизнес среда.

Забележителна трансформация

Логистичният център на dm България е основен разпределителен център за обработка на доставки до 114 магазина в 44 града, както и за обслужване на нарастващия онлайн бизнес на компанията .

Наскоро съоръжението удвои складовото си пространство до над 19 000 квадратни метра, което значително повиши капацитета и оперативната му ефективност.

Удвоен е броят на рампите на логистичната база, утроена е площта за приемане на стока, капацитетът за складиране е увеличен с над 5 000 двуметрови палетоместа, съобщават от компанията.

Логистичен и оперативен ръст нагоре

Разпределителният център на dm България е на три етажа, което е рядкост в логистиката. Той разполага с близо 9 000 кв. м високостелажна част с работна височина между 11,50 и 13 м и над 8 000 кв. м триетажна складова част с работна височина между 4,50 и 8 метра, като това е свързано със спецификата на асортимента.

Постигнатата по-голяма работна височина при новата част на сградата води до допълнителен ред резерви във височина (над 1000) в сравнение с преди това.

От две години на територията на складовата база има и отделна зона, която е свързана с обслужването и логистиката на онлайн магазина на dm – при проекта за разширението площта на тази зона е удвоена и значително е увеличен капацитетът за едновременна обработка на клиентски поръчки.

„Само в последните три години имаме кумулативен ръст от над 70% на количествата стока, които се обработват и доставят до магазините ни“, коментира Георги Търнев, управител „ИТ и Логистика“ на dm България. „По-голямата площ на складовата база ни позволява от една страна да поддържаме необходимите наличности от продуктите в асортимента ни, а от друга – дава възможност да внедряваме ефективни процеси и модерни технически решения, които са в съответствие с тези ръстове и количества“, допълва Търнев.

Търговия на високи обороти

От екип „Логистика“ на dm България разказват и за едно от нововъведенията при разширението на логистичния център. Това е гравитационният стелаж за бързооборотни и обемни артикули: блок-склад с гравитационни ролкови пътища с по шест палетни места в резерв и тунел за комисиониране. Той има ролкови пътища с палетни места в резерв и тунел за комисиониране (дейност по събиране на поръчките) на най-долното ниво.

Благодарение на иновацията пространството във височина не само се използва по-добре в сравнение със стандартните стелажи, но и се поддържа комисионирането на най-оборотните стоки без прекъсване.

Тук съм човек. Тук работя

В логистичния център на dm България работят близо 350 човека, като от последното разширяване през 2017 г. до момента броят им е нараснал около пет пъти.

Поставяйки в центъра комфорта на служителите, при увеличението на площта на административната част на логистичния център, компанията осигурява повече зали за срещи с най-съвременни комуникационни решения и възможности за хибриден модел на работа.

Проектът по модернизация на съоръжението включва и подобряване на работната среда и повече удобства за екипа – разширяване на помещенията за хранене и почивка, изграждане на места за отдих и хранене на открито, кафетерия, беседки, закрита тераса и още много други подобрения.

Високоефективна и устойчива среда

Освен с техническите си постижения, съоръжението е добър пример и по отношение на устойчивостта.

Включва изцяло енергоспестяващо LED осветление, а изградените при разширението над 50 индустриални люка на покрива и множеството индустриални прозорци, осигуряващи естествена светлина през голяма част от деня, подобряват комфорта при работа и пестят енергия.

Стремежът за постигане на устойчивост при логистичните инвестиции на търговската верига продължава с изграждането на фотоволтаична система на покрива, която ще покрива значителна част от нуждите на сградата. Съоръжението разполага и с климатична система, работеща с геотермална енергия, което допълнително увеличава ангажимента на dm България към добрите екологични практики и благосъстоянието на служителите.