Хиляди протестиращи излязоха по улиците в цял свят през уикенда, призовавайки за прекратяване на огъня в Газа и Ливан, докато войната в Близкия изток наближава първата си годишнина.

Тълпи от протестиращи се събраха в Париж, Лондон, Рим, Кейптаун, Ню Йорк и други градове. Демонстрации бяха проведени и близо до Белия дом във Вашингтон в знак на протест срещу подкрепата на САЩ за техния съюзник Израел във военните кампании в Газа и Ливан, пише Politico.

Десетки протести и възпоменания трябва да се проведат и в понеделник, 7 октомври, когато се навършва една година от нападението на въоръжената групировка Хамас срещу Израел, която доведе до смъртта на повече от 1200 души, предимно цивилни.

Ответната военна офанзива на Израел е убила най-малко 41 000 души в Газа, повечето от които цивилни, според данни, предоставени от здравното министерство на територията и описани като надеждни от ООН. През последните седмици Израелската армия откри нов фронт срещу Хизбула в Ливан.

Във Франция, дом на най-големите мюсюлмански и еврейски общности в Европа, протестиращи излязоха по улиците в градове в цялата страна, с демонстрации в събота в Париж, Лион, Тулуза, Бордо и Страсбург, за да изразят солидарност с палестинците, съобщава France 24.

Френският президент Еманюел Макрон в събота поднови призивите си за прекратяване на огъня в Газа. Доставките на оръжия за Израел за кампанията му в анклава трябва да бъдат спрени, каза Макрон и предупреди за по-нататъшна ескалация в Ливан.

„Ливанският народ не трябва на свой ред да бъде жертван, Ливан не може да стане друга Газа“, заяви френският президент в интервю за радио France Inter.

Нетаняху отвърна, определяйки онези, които подкрепят оръжейното ембарго, като „позор“. „Срам за тях“, каза той. „Израел ще спечели със или без тяхната подкрепа. Но техният срам ще продължи дълго след спечелената война.“

В Рим избухнаха сблъсъци между протестиращи и полиция на неразрешена пропалестинска демонстрация в събота, след като няколко хиляди души се събраха в центъра на италианската столица. Демонстранти, носещи покривала на лицето, хвърляха бутилки и пътни знаци по силите за сигурност, които отговориха с използването на сълзотворен газ и водни оръдия, според съобщения в медиите.

Италианските власти забраниха демонстрацията от съображения за сигурност. Вътрешното министерство подчерта преди това, че органите за сигурност в Италия са в повишена готовност поради възможността от терористични атаки заради годишнината.

Около 40 000 пропалестински демонстранти преминаха през центъра на Лондон.

Във Вашингтон повече от хиляда протестиращи, развяваши палестински и ливански знамена, се събраха пред Белия дом в събота, като много от тях настояваха за прекратяване на военната и друга помощ на САЩ за стратегическия съюзник Израел, посочва Politico.

На Таймс скуеър в Ню Йорк протестиращите скандираха: „Газа, Ливан, вие ще се изправите, хората са до вас“, съобщава Reuters. Те са носели плакати, изискващи оръжейно ембарго срещу Израел, според публикацията.

Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари каза в събота, че Израел е убил 440 бойци на Хизбула в наземните си операции в Южен Ливан и е унищожил 2000 цели на Хизбула. Хизбула не съобщава броя на загиналите.