В ранните часове на четвъртък Израел бомбардира централната част на Бейрут, след като израелската армия претърпя най-смъртоносния си ден от началото на сблъсъците с подкрепяната от Иран въоръжена групировка „Хизбула“.

Тел Авив обяви, че е нанесъл точен въздушен удар по централния бейрутски квартал Бахура, близо до ливанския парламент. Това е и най-близкият до седалището на ливанското правителство обект, ударен от израелските ракети, пише Reuters. Най-малко шестима души са загинали, а седем са ранени.

Три ракети са ударили и южното предградие Дахия, където миналата седмица беше убит лидерът на „Хизбула“ Хасан Насрала. В сряда южните предградия на Бейрут бяха подложени на повече от дузина израелски удари.

Ден след като Иран изстреля повече от 180 ракети към Израел, в сряда Тел Авив съобщи, че осем негови войници са били убити в сухопътни боеве в Южен Ливан. Израелските военни разкриха също така, че редовни пехотни и бронирани части са се присъединили към сухопътните им операции в Ливан.

„Хизбула“ потвърди, че нейни бойци за първи път са влезли в бой с израелските сили на територията на Ливан. Те са унищожили три израелски танка „Меркава“ с ракети близо до граничния град Марун ел Рас. Групировката е отблъснала израелските сили близо до няколко гранични града, а също така е изстреляла ракети по военни постове на територията на Израел. Ръководителят на медиите на паравоенната групировка Мохамед Афиф определи тези сражения като „първи рунд“, добавяйки, че „Хизбула“ разполага с достатъчно бойци, оръжия и боеприпаси, за да отблъсне израелската армия.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви в съболезнователен видеоклип: „Намираме се в разгара на трудна война срещу иранската „Ос на злото“, която иска да ни унищожи. Това няма да се случи, защото ние ще бъдем заедно и с Божията помощ ще победим“.

Според ливанското министерство на здравеопазването при израелските въздушни нападения през последните 24 часа са загинали най-малко 46 души в южната и централната част на страната. Статистиката на ливанското правителство сочи, че за почти една година трансгранични боеве в страната са загинали над 1900 души, а над 9000 са били ранени, като повечето от смъртните случаи са настъпили през последните две седмици.

Служебният министър-председател Наджиб Микати заяви, че около 1,2 млн. ливанци са били разселени заради израелските атаки. Ливан издаде и нови заповеди за евакуация за около две дузини градове по южната си граница, като инструктира жителите да се насочат на север от река Авали, която тече от изток на запад на около 60 км северно от израелската граница.

САЩ няма да подкрепят израелски удар по иранските ядрени обекти

Лидерите на Г-7 изразиха „силна загриженост“ във връзка с кризата в Близкия изток, но заявиха, че дипломатическото решение все още е жизнеспособно и че конфликт в целия регион не е в ничий интерес.

На същото мнение е и президентът на САЩ Джо Байдън, който в сряда предупреди, че няма да подкрепи никакъв израелски удар по ядрените обекти на Иран в отговор на атаката му с балистична ракета. Той призова Израел да действа „пропорционално“ срещу регионалния си противник.

Байдън определи операцията на Техеран като „неефективна“, но израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се зарече, че Иран „ще плати за нападението“.

„Ще обсъдим с израелците какво ще направят. Всички ние (седемте държави от Г-7) сме съгласни, че те имат право да отговорят, но трябва да го направят пропорционално“, каза Байдън пред репортери, цитиран от Reuters.

Някои анализатори обаче смятат, че отговорът на Израел вероятно ще бъде по-остър, отколкото когато Иран изстреля ракети и дронове към страната през април. Според тях този път отговорът на Тел Авив може да бъде насочен към ядрените или петролните съоръжения на Техеран.

Запитан дали би подкрепил Израел да удари ирански ядрени обекти, както отдавна заплашва, Байдън беше категоричен: „Отговорът е „не“. По думите му на Иран ще бъдат наложени още санкции.

За разлика от ситуацията след иранската атака през април, САЩ не настояват Израел да се въздържа от ответни действия, но искат първо внимателно да обмисли потенциалните последици.

Байдън, в последните месеци от мандата си, вече е подложен на остри критики у дома и в чужбина заради твърдата военна подкрепа на САЩ за Израел, както и неговият вицепрезидент и кандидатът за президент на демократите Камала Харис.