Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics заяви, че очаква по-лоша от очакваната печалба за третото тримесечие.

Най-големият производител на чипове за памет заяви, че оперативната печалба за тримесечието, приключило на 30 септември, се очаква да бъде около 9,10 трилиона вона, което е с 274% повече от миналогодишните 2,43 трилиона корейски вона. Въпреки това цифрата не отговаря на очакванията на LSEG.

Анализаторите прогнозираха оперативна печалба от 11,456 трилиона корейски вона (7,7 млрд. долара), отбелязва CNBC. Приходите на Samsung за тримесечието се очакваше да достигнат 81,96 трилиона вона (61 млрд. долара), според оценките на LSEG.

Заместник-председателят на Samsung, Джун Йонг-Хюн, който е новият ръководител на подразделението за устройства на компанията, поднесе рядко срещано извинение.

„Предизвикахме безпокойство относно фундаменталната ни технологична конкурентоспособност и бъдещето на компанията поради това, че резултатите ни не отговарят на очакванията на пазара. Много хора говорят за кризата в Samsung. Ние, които ръководим бизнеса, сме отговорни за всичко това. Клиентите, инвеститорите и служителите.

Samsung обаче винаги е превръщала кризите във възможности, като има история на предизвикателства, иновации и преодоляване. Определено ще превърнем тежката ситуация, пред която сме изправени в момента, във възможност за скок напред. Нашето ръководство ще поеме водеща роля в преодоляването на кризата“, се казва в официалното съобщение, поднасящо извинения от компанията.

Негативните резултати на Samsung се дължат на „еднократни разходи и негативни ефекти“, които включват корекции на инвентара от клиентите на мобилни устройства и увеличени доставки на стари продукти от китайски компании за памет“, обясни компанията.

Доставките на чипове с високоскоростна памет HBM3E на основни клиенти също бяха забавени, добави технологичният гигант.

Samsung е водещ производител на чипове за памет, които се използват в устройства като лаптопи и сървъри. Тя е и вторият по големина играч на пазара на смартфони в света.

„Цифрите са много разочароващи“, смята Даниел Ю, ръководител на глобалното разпределение на активи в Yuanta Securities Korea.

Той отбелязва, че търсенето на старите чипове, използвани в персоналните компютри и смартфоните, на които Samsung разчита, не се повишава в целия свят. „Samsung не завзема този пазарен дял толкова агресивно, колкото в миналото. Това е големият проблем, който наблюдаваме“, допълва Ю.

„Компанията трябва да остане гъвкава по отношение на контрола върху доставките, тъй като спадът на конвенционалната DRAM памет вероятно ще навреди повече, отколкото на по-малките ѝ конкуренти“, заявиха анализатори от Macquarie Equity Research. DRAM се отнася за чипове с динамична памет с произволен достъп, които често се използват в лаптопи и персонални компютри.

Samsung е инструктирала дъщерните си дружества по света да съкратят 30% от персонала в някои отдели, съобщи Reuters през септември, като се позова на двама източници, запознати с въпроса.

Акциите на Samsung Electronics на южнокорейската фондова борса отбелязват 22% спад от началото на годината, сочат данни на LSEG. Те се понижиха с 0,98% след публикуването на прогнозите за тримесечието.