Докато някои компании въвеждат четиридневна работна седмица, Samsung Group се движи в обратна посока – поне за ръководителите.

Според нов доклад на The Korea Economic Daily, Samsung въвежда шестдневна работна седмица за ръководните кадри във всички свои подразделения, като някои от тях започват още тази седмица.

Tози рязък ход на южнокорейския гигант идва в момент, когато се сблъсква с неблагоприятни условия, включително нарастващи цени на петрола, високи разходи по заеми и рязко обезценяване на южнокорейския вон. Докладът описва ситуацията като "извънредна", съобщава Business Insider.

"Като се има предвид, че резултатите на основните звена, включително Samsung Electronics Co. не оправдаха очакванията за 2023 г., въвеждаме шестдневна работна седмица за ръководните кадри, за да внесем усещане за криза и да положим всички усилия за преодоляването й", твърди пред изданието ръководител на Samsung Group.

Новият график влиза в сила незабавно в повечето технологични подразделения, като в близко бъдеще се очаква да последват и подразделенията на бизнеса с финансови услуги.

Някои ръководители на други подразделения вече работят доброволно на шестдневна работна седмица от началото на годината, твърди изданието. Директорите в Samsung Electronics ще имат възможност да идват в събота или неделя. Служителите под ръководно ниво ще продължат да работят по пет дни в седмицата.

Докато компанията се стреми да се възстанови от резултатите през 2023 г., напоследък се наблюдават и добри новини. IDC съобщи, че през първото тримесечие Samsung си е възвърнала първото място по глобални доставки на смартфони – титла, която за кратко загуби от Apple в последното тримесечие на 2023 г.

Samsung все още не е публикувала резултатите си за първото тримесечие на 2024 г., което се очаква на 30 април.

В последните си финансови резултати компанията заяви, че е предпазлив оптимист за възстановяване на търсенето на смартфони през 2024 г. Очаква се сега да се възползва от повишаването на цените на полупроводниците, съобщи Reuters.

Южна Корея е известна с интензивната си работна култура.

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, през 2022 г. средният служител е прекарал 1 901 часа на работното си място, което е петото най-високо ниво сред 38-те държави членки на икономическата организация.

Миналата година страната прокара план за 69-часова работна седмица, който беше изоставен едва след съпротивата на младите работници и синдикатите.