Главният изпълнителен директор на Qualcomm Кристиано Амон обявява пред CNBC, че производителят на чипове работи със Samsung и Google, за да проучи възможността за създаване на очила със смесена реалност, свързани със смартфон - подход, различен от този на Apple, която пусна по-голям модел.

Миналата година Google, Samsung и Qualcomm сключиха партньорство за разработване на технология за смесена реалност. Това се отнася до комбинацията от добавена и виртуална реалност, често включваща цифрови изображения, които се налагат върху реалния свят пред вас.

Коментарите на Амон са първите, които информират с детайл за проекта.

„Това ще бъде нов продукт, това ще бъдат нови преживявания“, казва Амон, обсъждайки какво ще излезе от партньорството.

„Но това, което наистина очаквам да се получи, е всеки, който има телефон, да си купи очила, които да вървят заедно с него“, добавя Амон.

Главният изпълнителен директор споменава смарт очилата Ray-Ban на Meta, които са безжично свързани със смартфон и имат вградена камера. Освен това те разполагат с гласов асистент, задвижван от модела за изкуствен интелект Llama на Meta.

Qualcomm също превърна смесената реалност в ключова цел, тъй като диверсифицира бизнеса си извън смартфоните. Компанията разполага с чип Snapdragon AR1 Gen 1, предназначен за такива очила.

Компанията изтъква факта, че различните ѝ чипове за смартфони и персонални компютри позволяват приложенията за изкуствен интелект да работят на устройството, вместо да се обработват в облака чрез интернет.

„AI ще се изпълнява на устройството. Той ще се изпълнява в облака. Ще работи малко в стъклото, малко в телефона, но в крайна сметка ще има съвсем нови преживявания“, посочва Амон.

По-малък пазар

Слушалките за виртуална и добавена реалност все още са по-малък пазар от смартфоните. Международната корпорация за данни очаква тази година да бъдат доставени 9,7 милиона VR и AR слушалки - чувствително по-малко от прогнозата за 1,23 милиарда смартфона.

Често срещаните оплаквания от устройствата за AR и VR, които досега обикновено са големи хедсетова, са, че те са неудобни за носене. Комплектът от смарт очила може да реши този проблем, предлагайки стилно устройство на пазара на смесена реалност.

„Мисля, че трябва да стигнем до момента, в който тези модели няма да се различават от носенето на обикновени очила. И тогава ще можем да постигнем мащаб“, отбелязва Амон.

Смарт очилата на Google, Samsung и Qualcomm ще бъдат различен подход от Vision Pro на Apple - хедсет със смесена реалност, пуснат на пазара тази година, който се носи на главата на потребителя и може да се управлява чрез жестове с ръце.

Подробностите за проекта, в който участват тримата играчи, все още са оскъдни. По-рано тази година ТМ Рох, ръководител на мобилното подразделение на Samsung, заяви, че компанията ще обяви нова „платформа за смесена реалност“ в рамките на годината. Според компанията това вероятно ще бъде софтуерен продукт, въпреки че тогава той отказа да даде повече подробности.