Повече от 6500 работници от Националния синдикат на Samsung Electronics (NSEU), чиито над 30 000 членове представляват една четвърт от работната сила на южнокорейската компания, се включиха в понеделник мащабна стачка заради заплащането и условията.

Членове на NSEU са си взели колективен почивен ден от годишния си отпуск в началото на юни в първото такова действие в 55-годишната история на Samsung, пише Financial Times.

Синдикатът настоява Samsung да зачита трудовите дейности, да подобри бонусите и да увеличи дните за почивка. Очаква се стачката да продължи 3 дни.

Със само около 20% от членовете на NSEU, участвали в стачните действия, протестът е по-слаб от тези в други големи корейски компании като Hyundai Motor, където синдикатите са по-войнствени. Стачката обаче не е била обявена за задължителна и според наблюдатели броят на недоволните е по-висок от очакванията на профсъюза и обществеността.

Тридневният бунт идва на фона на опитите на Samsung да облекчи притесненията относно отслабващата си технологична конкурентоспособност, особено в производството на усъвършенствани чипове с памет с висока честотна лента, използвани за обучение на модели с изкуствен интелект като ChatGPT.

Синдикатът очаква известно прекъсване на операциите на Samsung в производството на чипове, като твърди, че около 6500 стачкуващи са повече работници от очакваното. 5000 от тях работят в звената по дизайн, производство и разработка на полупроводници. Samsung казва от своя страна, че операциите му не са засегнати.

Членове на синдиката заявяват, че ще продължат да се борят, докато компанията се промени, и заплашват да проведат петдневна стачка следващата седмица, ако исканията им не бъдат приети.

Протестът идва, след като миналата седмица Samsung отчете най-бързия си темп на продажби и ръст на печалбата за второто тримесечие на фона на силното възстановяване на индустрията от историческия спад от миналата година.

Компанията отчете над 15-кратно увеличение на оперативната печалба до 10,4 трилиона вона (7,5 милиарда долара) за периода април-юни поради силното търсене на продукти с изкуствен интелект.

Въпреки по-силните от очакваните тримесечни печалби, най-големият производител на чипове за памет в света се бори с поредица от предизвикателства.

Акциите на Samsung са поскъпнали с около 10% от началото на тази година, но това е изоставане от ръста от 60% на акциите на вътрешния съперник в чиповете с памет - SK Hynix, тъй като инвеститорите остават притеснени за представянето на Samsung в процъфтяващия AI сегмент.

Работническите вълнения са ново предизвикателство за компанията, след като членството в профсъюзите нарасна рязко, откакто през 2020 г. председателят Лий Джей Йонг обяви край на политиката на компанията без синдикати.

NSEU обвини ръководството на Samsung, че не е успяло да се възползва от процъфтяващото търсене на AI. Той все още не е преминал квалификационните тестове на Nvidia за чипове с памет с висока честотна лента, докато SK Hynix се възползва от това, че е изключителен доставчик на най-модерните чипове за американската компания.

Много анализатори очакват Samsung да започне да доставя чипове с висока честотна лента на Nvidia през втората половина на тази година. „Вероятно ще се случи в близко бъдеще“, казва Чан Лий, управляващ партньор в Petra Capital Management, базиран в Сеул хедж фонд. „Сега, когато посоката е ясна, компанията бързо ще навакса изоставането в полето на изкуствения интелект.“