Изпълнителният председател на Samsung Лий Джей Йонг е осъден за подкуп на бивш южнокорейски президент.

Също така е съден за манипулиране на цените на акциите, както и за счетоводна измама при сливане на два филиала на компанията.

Има и обвинение за незаконно използване на успокоителното пропофол.

Заради присъдата за подкуп той е прекарал около 560 дни зад решетките в два отделни периода през последното десетилетие. През това време той продължава да ръководи титана в областта на електрониката.

Сега, в рядко срещан момент за лидера на Samsung, той не е изправен пред никакви наказателни обвинения, посочва The Wall Street Journal.

55-годишният Лий е най-богатият човек в Южна Корея и една от най-известните личности там. Местните медии следят внимателно всяка негова стъпка. Жилетка, с която е сниман - и която е изработена от модната марка Beanpole, собственост на Samsung - бързо се разпродаде онлайн.

Местните жители обърнаха внимание на избора му на очила (австрийската марка Silhouette) и се стекоха да купуват балсама за устни, който Лий беше забелязан да нанася по време на телевизионно парламентарно изслушване. Наскоро плановете на дъщеря му за летен стаж в неправителствена организация в Чикаго станаха национална новина.

Този месец съдът в Сеул го оправда по последните обвинения в манипулиране на акции и счетоводни измами. Прокурорите обжалваха, но дори и висшата съдебна инстанция да постанови друго решение, шансовете той да попадне отново в затвора са малки, твърдят правни експерти.

Лий заяви, че е невинен по всички финансови обвинения, а през 2022 г. беше помилван за присъдата за подкуп. Той е платил глоба за уреждане на обвиненията за наркотици през 2021 г.

Когато баща му, легендарният твърд лидер на Samsung, се разболя през 2014 г., Лий изглеждаше готов да издигне Samsung до нови висоти, отбелязва WSJ. От ранна възраст той е подготвян да ръководи най-големия бизнес конгломерат в Южна Корея и неговата перла в короната - Samsung Electronics. Това е най-големият производител на чипове с памет в света и доминиращ играч в областта на смартфоните и телевизорите.

Учил е бизнес администрация в Харвард, владее свободно английски и японски език и се представя със западното си име в чужбина: "Jay Y".

Посещения в затвора

Висши мениджъри на Samsung са били редовните му посетители в Центъра за задържане в Сеул, където Лий излежава присъдата си за подкуп в килия с размери 7 кв. м.

Той разполага със сгъваем матрак, маса, стол, мивка, тоалетна и телевизор (който е произведен от конкурента на Samsung - LG). След края на престоя му Лий продължава да бъде обвързан със съдебни проблеми. През последните три години и половина той се явяваше всяка седмица в съда по обвинения, свързани със сливането на два филиала на Samsung през 2015 г.

Различните бизнеси на Samsung се управляват от главни изпълнителни директори и висши мениджъри, но Лий е най-високопоставеният шеф, който определя стратегията и одобрява основните решения.

Сега, когато вече Лий може да се съсредоточи върху бизнеса си, Samsung обяви най-лошите си годишни приходи от десетилетие насам на фона на спада при чиповете за памет и пренареждането на полупроводниковата индустрия.

Apple прескочи Samsung като производител №1 на смартфони по доставки. SK Hynix изпреварва в партньорството си с Nvidia със специализирани чипове, които захранват системи с изкуствен интелект.

Тайванската компания за производство на полупроводници (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.) увеличи преднината си в областта на производството на чипове по договор. Samsung не е извършвала голямо придобиване от седем години.

Дни след скорошното си оправдаване Лий посети фабрика за батерии на Samsung SDI в Малайзия. Той помоли служителите си да не се занимават с краткосрочните резултати и призова за смели инвестиции и промяна.

"Не трябва да се плашим от трудностите", каза той.

Поемането на властта от Лий в Samsung никога не е било под въпрос. Неговото ненадминато назначение начело на Samsung е остатък от десетилетните семейни конгломерати в Южна Корея, или chaebols, където семейната приемственост е норма.

Докато страната се измъкваше от следвоенната бедност, правителството поддържаше тесни връзки с шепа мегакомпании като Samsung, разпределяйки капитали и потушавайки трудовите вълнения.

Границите между правителството и бизнеса често се размиват, отбелязва WSJ. Много от ръководителите на веригата в миналото са осъдени за престъпления, в които са замесени политически лидери.

С малки изключения бизнес магнатите са освободени от отговорност с президентски помилвания, целящи да стимулират икономиката - а в случая с бащата на Лий, Лий Кун-хи, да помогнат на Южна Корея да спечели Зимните олимпийски игри през 2018 г.

Помилването на Лий Дже Йонг бе съобразено с икономическото положение на страната. След присъдата му последва лобиране от страна на бизнес групи, които предупредиха, че отсъствието му може да доведе до загуба на водещия статут на страната в технологиите.

Чуждестранните инвеститори и местните граждански групи често са критикували снизходителността, проявявана към ръководителите на чаеболите.

Южнокорейската гражданска група "Солидарност за икономическа реформа" твърди, че помилването изопачава основни факти, за да спечели невинността на Лий и това е безпрецедентно решение, което "оставя Samsung на свобода".

Република Самсунг

Южна Корея често е наричана с другото си име - Република Самсунг. Компанията има десетки филиали в широк спектър от дейности - от тематични паркове до биофармацевтични продукти и кредитни карти.

Един южнокореец може да се роди в болница на Samsung и да почине в погребално бюро на Samsung. Само Samsung Electronics представлява около една пета от основния индекс Kospi в страната.

Съдебните премеждия на Лий не са навредили в голяма степен на позицията на компания му на местно ниво. Повече от три четвърти от южнокорейците са подкрепили помилването му през 2022 г.

През 1998 г. Лий се ожени за Лим Се Рюн, наследница на Daesang Group, един от големите конгломерати в Южна Корея, занимаващ се с хранително-вкусова промишленост. Двамата имат син и дъщеря, които са родени в САЩ и имат двойно гражданство. Двойката се развежда през 2009 г., а тя публично се среща с Лий Джунг-джъ, главния актьор в хита на Netflix Squid Games.

Лий не получава заплата. Той запазва титлата заместник-председател от 2012 г. до 2022 г., а през октомври 2022 г. става изпълнителен председател.

"Знам, че има притеснения, критики, тревоги и големи очаквания към мен. Ще направя всичко по силите си", каза Лий през 2021 г., когато напуска Центъра за задържане в Сеул, след като е освободен предсрочно.

През февруари миналата година Лий посети съоръженията на Samsung за производство на дисплеи в южнокорейския град Асан. Той призова компанията да "прави непрекъснати нововъведения и да инвестира изпреварващо, за да развие възможности, които никой не може да надмине".

След като напусна затвора, той приема в Сеул някои от ключовите бизнес партньори на Samsung, включително главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай, Сатя Надела от Microsoft и основателя на SoftBank Масайоши Сон.

Стилът му контрастира със силното ръководство на покойния му баща, който почина през 2020 г. Под лидерството на Лий Кун-хи Samsung се превърна в доминиращ производител на чипове за памет и от производител на електроника за подражание стана основен съперник на Apple в областта на смартфоните.

Веднъж той събра високопоставени служители на Samsung, изгори купчина мобилни телефони на компанията в знак на отвращение и издаде известна директива: "Променете всичко, освен жена си и децата си".

“Очаква се сега Лий да стане по-активен в големите инвестиции или структурните промени, за да покаже какво може да направи, без да го задържат правни проблеми”, казва Майк Чо, експерт по корпоративно управление и професор в Корейския университет в Сеул.

"Много хора искат той да действа като голям технологичен лидер, който е наистина активен и инициативен. Той знае това и затова мисля, че в бъдеще ще подходи по този начин", добавя Чо.