Акциите на южнокорейския технологичен гигант Samsung Electronics скочиха до най-високото си ниво от януари 2021 г., след като компанията заяви, че очаква по-добра от прогнозираната печалба за второто тримесечие, благодарение на експлозивното търсене на изкуствен интелект, предава CNBC.

Акциите на Samsung се повишиха с 2,24% в петък сутринта, търгувайки се на връх от 86 500 корейски вона ($62,73), според данни на LSEG, след като затвориха на 84 600 вона в четвъртък.

Samsung заяви, че оперативната печалба за тримесечието от април до юни се очаква да бъде около 10,4 трилиона вона (7,54 милиарда долара) – това е скок от около 1452% спрямо 670 милиарда вона преди година. Очакваната оперативна печалба надминава оценката на LSEG от 8,51 трилиона вона.

Компанията също така заяви, че очаква приходите за второто тримесечие да бъдат между 73 трилиона до 75 трилиона вона, от 60,01 трилиона вона преди година. Това е в съответствие с 73,7 трилиона вона, изчислени от анализаторите на LSEG.

Бизнесът на най-големия производител на чипове с памет в света се възроди, след като цените на компонентите се възстановиха благодарение на оптимизма за AI миналата година. Южнокорейският електронен гигант отчете рекордни загуби през 2023 г., тъй като индустрията се разклати от спада на търсенето на чипове с памет и електроника след Covid-19.

Неговите чипове с памет обикновено се намират в широка гама потребителски устройства, включително смартфони и компютри.

Samsung заяви през април, че очаква второто тримесечие да бъде водено най-вече от търсенето на генеративен AI, докато търсенето на мобилни устройства остава стабилно.

Южнокорейският технологичен гигант направи голям скок на полето на генеративния AI със своя смартфон Galaxy S24 Ultra, който идва с функции за редактиране на снимки и търсене на елементи онлайн с помощта на AI.

Samsung ще публикува подробни резултати за второто тримесечие по-късно този месец.