Китайският автомобилен производител Chery започва да сглобява автомобили в Русия за продажба в страната в три завода, освободени от западни конкуренти, включително Volkswagen и Mercedes.

Китайските компании са заграбили повече от половината от руския автомобилен пазар по отношение на продажбите, след като повечето западни играчи изоставиха страната след нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 г. Сега те разширяват обхвата си, за да поемат и по-голяма част от вътрешното производство на Русия, подчертавайки как Пекин играе все по-голяма роля в променящия се производствен пейзаж и икономика на Русия след инвазията.

В допълнение към вноса на готови автомобили, Chery, която съставлява почти една пета от продажбите на леки автомобили в Русия, внася почти готови модели и завършва сглобяването им в три руски завода, обясняват източници, запознати с въпрос, пред Reuters.

Най-големият износител на автомобили в Китай вероятно залага на голямото търсене в страната, тъй като вътрешният пазар на Русия се сблъсква с ограничено производство и недостатъчно използвани производствени мощности.

Русия повиши митата за вносните автомобили, което потенциално може да насърчи чуждестранните производители на автомобили да локализират производството си там. А плановете за глобална експанзия на Chery предвиждат компанията да навлезе на повече от 60 нови пазара през следващите три години, стана ясно от изказване на вицепрезидентът на компанията Шон Сю през юли.

След решението на Европейския съюз да потвърди митата за внос на електромобили, произведени в Китай, моделите на Chery ще бъдат подложени на допълнително облагане. Това е допълнителен стимул компанията да погледне към Русия.

В заводите, които някога бяха собственост на Volkswagen, Mercedes-Benz и Nissan, днес се произвеждат моделите Tiggo SUV и Exeed на Chery, под надзора на новите руски собственици на заводите.

В „Санктпетербургския автомобилен завод“, продаден от японската компания Nissan на руската държава в края на 2022 г., Tiggo 7 се ребрандира като Xcite X-Cross 7.

Xcite спечели наградата за „най-добра нова марка“ в Русия на церемония по връчване на награди за SUV в края на септември. При стартирането на производството през януари заводът заяви, че работи с неназован „международен партньор“. От май до септември той е продал 3 447 автомобила.

Ребрандирането на китайски автомобил като руски отразява подхода, възприет с модела „Москвич“ от съветската епоха, който беше възроден в бившия завод на Renault в Москва през 2022 г. Сега той е ребрандиран компактен кросоувър, произведен от китайската JAC.

Chery и Русия обаче се стремят да сведат до минимум публичността на местното производство на китайската компания, казват източниците на информационната агенция. Сътрудничеството на Москва и Пекин вече привлече вниманието на Запада, който се опитва да ограничи усилията, които могат да помогнат на Кремъл да подкрепя инвазията си в Украйна.

Затова и говорител на Chery е категоричен, че действията на компанията в Русия са напълно отделени от плановете ѝ за разширяване в Европа.

Полусглобяване

В Калуга, на два часа южно от Москва, автомобилният дилър AGR Automotive сглобява кросоувърите Tiggo на Chery в малки количества в завод с годишен капацитет от 225 000 автомобила, разкриват още източниците на Reuters.

Chery, заедно с марките, които притежава, като Exeed и Omoda, увеличава почти четирикратно продажбите си на нови автомобили в Русия до малко над 200 000 автомобила през 2023 г. в сравнение с 2022 г., по данни на руската аналитична агенция „Автостат“. Компанията вече е надхвърлила тази бройка през 2024 г.

Заместник-губернаторът на региона Владимир Попов заяви през август, че заводът в Калуга, който не работи почти две години, докато бившият му собственик Volkswagen преговаряше за напускане, ще произведе 27 000 автомобила тази година.

Експортната стратегия на Chery е известна като „полусглобяване“ (моделите Tiggo пристигат в завода в Калуга почти напълно сглобени). Компанията плаща на собствениците на завода такса за довършване на сглобяването в него.

В Есипово, Московска област, друг завод произвежда Exeed VX, средно голям луксозен кросоувър на Chery. Заводът, продаден от Mercedes-Benz на автомобилния дилър „Автодом“ през април 2023 г., има капацитет от 25 000 автомобила годишно.