Основните борсови индекси в САЩ се понижиха в четвъртък, спирайки ралито, което изпрати акциите до рекордни върхове през последните дни.

S&P 500 затвори с 0,2% по-ниско, Dow Jones Industrial Average и Nasdaq Composite загубиха по 0,1%. В Европа Stoxx 600 регистрира понижение от 0,18%.

Два ключови индикатора, публикувани в началото на деня, представиха смесена картина за икономиката на САЩ. Индексът на потребителските цени показа, че инфлацията през септември е била по-висока от очакваното. Броят на седмичните молби за безработица също надхвърля прогнозите на икономистите. Пазарните участници следят отблизо данните, докато търсят допълнително потвърждение, че икономиката е на стабилна основа, като същевременно прогнозират колко агресивен ще бъде Федералният резерв в намаляването на лихвените проценти.

Фед намали референтната си лихва миналия месец за първи път от четири години и заяви, че предстоят още съкращения. Банкерите обаче предупредиха, че данните за инфлацията и пазара на труда ще стимулират вземането на решения за темпото и дълбочината на облекчаването. Фед има двойна задача - да насърчи ценова стабилност и максимална заетост, а данните от четвъртък са лоша новина за централната банка на САЩ и на двата фронта.

На този фон доходността на 10-годишните държавни облигации, която е чувствителна към очакванията за лихвените проценти, остана непроменена на 4,07% късно в четвъртък, след като се покачи до 4,12% по време на търговската сесия. Доходността скочи над 4% по-рано тази седмица за първи път от два месеца, тъй като пазарните очаквания за големи намаления на лихвените проценти утихнаха след силния доклад за работните места през септември миналата седмица.

Сред забележителните движения на акциите в четвъртък, Delta Air Lines падна с 1,1% след разочароващ отчет за приходите. Акциите на Advanced Micro Devices паднаха с 4%, което доведе до спад на Nasdaq, тъй като производителят на чипове не успя да впечатли инвеститорите на своето събитие „Advancing AI“.

Nvidia нарасна с 1,6%, за да завърши близо до най-високото си ниво на затваряне за всички времена. Amazon и Alphabet също спечелиха позиции, а Microsoft, Apple и Meta Platforms завършиха надолу.

Акциите на Tesla паднаха с 1% преди очакваното с нетърпение събитие за представянето на роботаксито на компанията.

Фючърсите на суровия петрол се повишиха с над 3% след спад в продължение на два поредни дни, а фючърсите на златото се повишиха с около 1% до около 2650 долара за унция.

Биткойнът поевтиня с 2% до около 59 800 долара, търгувайки се на триседмично дъно.

Вниманието на инвеститорите днес ще бъде насочено към тримесечните резултати на големите американски банки, сред които JPMorgan Chase и Wells Fargo.