Дрехите втора употреба стимулират милиарди долари в принос към брутния вътрешен продукт на страните и подпомагат разкриването на стотици хиляди "зелени" работни места в Европа и Африка.

Това са изводите от новият доклад на Oxford Economics на тема: "Социално-икономическо въздействие на дрехите втора употреба в Европейския съюз и Африка".

Според изследването, този сектор е жизненоважен компонент на бъдещата кръгова текстилна икономика, с общо 7 милиарда евро принос към БВП на Европейския съюз и Обединеното кралство през 2023 г. Само в Германия и Обединеното кралство индустрията е допринесла съответно с 670 милиона евро и 420 милиона евро към БВП.

През 2023 г. в страните от ЕС27+ са открити приблизително 150 000 работни места. От тях 110 000 са "зелени" и директно в индустрията. Осем от десет служители (79%) са жени, по-голяма част от работещите са хора с ниско образование. Отрасълът създава заетост в страни като България, Румъния и Полша, където населението е с по-ниски доходи спрямо тези в останалите европейски страни.

Този доклад е първият цялостен анализ за ползите от сектора и опит за количествено оценяване на социално-икономическите му въздействия на два континента. Той запълва съществуващите празноти в публичното пространство и предоставя информация, която досега не е била достъпна в този мащаб, съсредоточавайки се върху страните от ЕС27+ и африканските държави Гана, Кения и Мозамбик.

Успехът на сектора за дрехи втора употреба се дължи на добре установената "верига на стойността" между Глобалния Север и Глобалния Юг, като генерира икономическа стойност и "зелени" работни места на всеки етап от цикъла.

Секторът също така свързва глобалното търсене и предлагане, ефективно насочвайки използваните дрехи от Глобалния Север към Глобалния Юг, където търсенето на достъпни и качествени облекла продължава да расте. По този начин дрехите остават в обръщение, подпомагайки постигането на климатичните цели и опазването на околната среда.

Той допринася и за намаляване на бедността, като създава възможности за заетост и предприемачество за хора, които трудно биха си намерили работа. Дрехите втора употреба, внесени от Европа в Гана, добавят 76 милиона долара към БВП на страната (от които 35 милиона долара са директен принос), подпомагайки 65 000 официални и неформални работни места през 2023 г. 17 милиона долара е приходът за БВП на Кения през изминалата година (9,2 милиона долара директно) и 10,7 милиона долара за Мозамбик (2,7 милиона долара директно).

Докладът на Oxford Economics показва, че без правилната регулаторна рамка този "зелен" и устойчив сектор рискува да загуби конкурентното си предимство спрямо производителите на бърза мода, особено тези в Китай, които продължават да доминират на световните текстилни пазари с нови, по-евтини и по-нискокачествени облекла на фона на огромни екологични последици от тяхното производство.

Нужни са стъпки за подкрепа на сектора на дрехите втора употреба в ЕС, който подпомага осъществяването на зелените политики на Европа, националните климатични цели в Африка и Целите за устойчиво развитие, особено тези, свързани с бедността, ангажирането на жените в трудовия пазар и отговорното потребление. Дискусиите между Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС за финализиране на измененията в Директивата за отпадъците се очаква да започнат по-късно този месец.

От друга страна задължителното разделно събиране на текстил ще влезе в сила във всички страни от ЕС през януари 2025 г.

"Този доклад подчертава огромния потенциал на сектора за дрехи втора употреба да стимулира устойчив икономически растеж и да създава "зелени" работни места на различни континенти. Сега, повече от всякога, е от съществено значение политиците да признаят стойността на тази индустрия и да осигурят законодателната подкрепа и инвестиции, необходими за отключване на пълния ѝ потенциал като централен фактор за изграждане на по-устойчива, кръгова икономика, която носи ползи както за хората, така и за планетата ", коментира Карина Болин, директор „Circular Textiles Global North“ в Humana People to People.

А Йохана Нойхоф от Oxford Economics добавя:

"Дрехите втора употреба често се пренебрегват в по-широкия дебат за устойчивото развитие, но този доклад ясно показва тяхната икономическа мощ. Дрехите остават в обращение и създават "зелени" работни места както в Европа, така и в Африка. По този начин секторът предоставя значителни икономически и социални ползи. Затова подчертаваме необходимостта от политики, които подкрепят тази кръгова индустрия и гарантират, че тя ще продължи да служи като мост между екологичната устойчивост и икономическия растеж".