JPMorgan Chase публикува резултати за третото тримесечие, които надхвърлят прогнозите за печалба и приходи, тъй като компанията генерира повече доход от лихви от очакваното.

Ето какво съобщава компанията:

Печалби: $4,37 на акция срещу $4,01, според прогнозата на LSEG

Приходи: $43,32 милиарда, срещу прогнозирани $41,63 млрд.

JPMorgan съобщава, че печалбата е спаднала с 2% спрямо предходната година до 12,9 милиарда долара, докато приходите са се покачили с 6% до 43,32 милиарда долара.

Нетният лихвен доход се е повишил с 3% до 23,5 милиарда долара, надхвърляйки оценката на StreetAccount за 22,73 милиарда долара, благодарение на печалбите от инвестиции в ценни книжа и ръста на заемите в бизнеса с кредитни карти.

Главният изпълнителен директор Джейми Даймън хвали тримесечните резултати на банката в изявление, като същевременно изтъква мащабните усилия на регулаторите да принудят банките да държат повече капитал и изразява загриженост относно нарастващите геополитически рискове. „Условията са коварни и се влошават“, казва Даймън.

„Вярваме, че могат да бъдат написани правила, които насърчават силна финансова система, без да причиняват неоправдани последици за икономиката“, посочва той, имайки предвид предстоящите регулаторни промени. „Сега е отличен момент да се отдръпнем и да прегледаме обширния набор от съществуващи правила – които бяха въведени с основателна причина – за да разберем тяхното въздействие върху икономическия растеж“ и здравето на пазарите, допълва Даймън.

Резултатите на банката са подпомогнати и от подразделението ѝ на Уолстрийт. Таксите за инвестиционно банкиране са се покачили с 31% до 2,27 милиарда долара през тримесечието, надвишавайки прогнозата за 2,02 милиарда долара.

Търговията с фиксиран доход генерира 4,5 милиарда долара приходи, непроменени спрямо година по-рано, но надвишавайки оценката на StreetAccount за 4,38 милиарда долара. Търговията с акции скача с 27% до 2,6 милиарда долара, надминавайки прогнозата за 2,41 милиарда долара, според StreetAccount.

Компанията също така повишава целите си за цялата 2024 г. за нетния лихвен доход от предходното тримесечие, посочвайки, че той ще достигне приблизително 92,5 милиарда долара тази година, спрямо предишните цели за 91 милиарда долара.

Най-голямата американска банка процъфтяваше в среда на повишаващи се лихви, публикувайки рекордни нетни приходи, откакто Фед започна да затяга агресивно паричната си политика през 2022 г., посочва CNBC.

Сега, след като Фед намали лихвите, има въпроси за това как JPMorgan ще се ориентира в промяната. Подобно на други големи банки, нейните маржове може да бъдат намалени, тъй като доходността от лихвогенериращи активи като заеми спада по-бързо от разходите за финансиране.

Миналия месец JPMorgan намали очакванията за нетните лихвени приходи и разходи за 2025 г.

Акциите на JPMorgan се повишиха с около 2% в ранната търговия в петък. Те са нараснали с 25% от началото на 2024 г., надхвърляйки ръста от 20% на KBW Bank Index.