Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън не изключва американската икономика да изпадне в стагфлация, дори при по-голямата увереност напоследък, че инфлацията се понижава.

„Бих казал, че най-лошият изход е стагфлация – рецесия и по-висока инфлация“, обясни икономистът по време на есенната конференция на Съвета на институционалните инвеститори в Бруклин, Ню Йорк.

„И между другото, не бих го изключил.“, допълни той, цитиран от CNBC.

Главният изпълнителен директор на най-голямата американска банка направи коментира в момент, когато инвеститорите насочват вниманието си към признаците за забавяне на растежа.

Последните данни сочат, че ценовият натиск все повече се приближава към целевата инфлация от 2% на Федералния резерв, но докладите за заетостта и производството разкриха някои признаци на смекчаване.

Тази седмица се очакват допълнителни ключови данни, като индексът на потребителските цени и индексът на цените на производителите ще бъдат обявени съответно в сряда и четвъртък (11 и 12 септември).

Джейми Даймън се опасява, че редица инфлационни фактори на хоризонта, като например по-високи дефицити и увеличени разходи за инфраструктура, ще продължат да оказват натиск върху икономиката, която все още се влияе от въздействието на по-високите лихвени проценти.

„Всички те са инфлационни, основно в краткосрочен план, през следващите няколко години. Така че е трудно да се погледне и да се каже: Е, не, ние сме извън опасност. Не мисля така.“, допълва икономистът.

Изпълнителният директор на JP Morgan и преди е предупреждавал за забавяне на икономическия растеж.

През август той заяви, че шансовете за „меко приземяване на американската икономика“ са около 35-40 %, което означава, че рецесията е по-вероятният изход, припомня CNBC.