JPMorgan Chase обяви печалба и приходи за второто тримесечие, които надхвърлиха очакванията на анализаторите, като таксите за инвестиционно банкиране са нараснали с 52% спрямо предходната година.

Компанията отчете силни финансови резултати, като печалбата на акция (EPS) застана на $4,26, надминавайки оценката на анализаторите от $4,19 според данни от LSEG. Освен това приходите достигат $50,99 млрд. , надхвърляйки прогнозираните $49,87 млрд. Банката обяви, че печалбата е скочила с 25% спрямо предходната година до $18,15 млрд. По-добрите от очакваното резултати главно се длъжат на таксите за инвестиционно банкиране и търговията с акции. JPMorgan регистрира $2,3 млрд. от такси за инвестиционно банкиране, което надхвърли прогнозата на StreetAccount с около $300 млн.

Главният изпълнителен директор Джейми Даймън отбеляза в доклада за тримесечието, че компанията му е предпазлива по отношение на потенциални бъдещи рискове, включително по-високи инфлация и лихвени проценти, дори и когато оценките на акциите и облигациите в момента "отразяват по-скоро благоприятни икономически перспективи".

"Геополитическата ситуация остава сложна и потенциално най-опасната от Втората световна война насам - въпреки че изходът от нея и ефектът върху световната икономика остават неизвестни", заяви Даймън.

"Налице е известен напредък в понижаването на инфлацията, но пред нас все още има множество инфлационни сили: големи фискални дефицити, инфраструктурни нужди, преструктуриране на търговията и ремилитаризация на света."

Очакваше се, че възстановяването на активността на Уолстрийт ще подпомогне банките през това тримесечие и резултатите на JPMorgan потвърждават това, пише CNBC.

Wells Fargo, чийто бизнес е по-силно ориентиран към потребителите в сравнение с колегите си, отчете печалба за второто тримесечие в размер на $4,91 млрд., което е с 1% по-малко от $4,94 млрд. година по-рано. Базираната в Сан Франциско банка също така намали прогнозата си за годината. Тя прогнозира, че нетните приходи от лихви - ключов показател за рентабилност, показващ разликата между приходите на банките от заеми и изплатените суми на вложителите - ще спаднат с между 8 и 9%.

Citigroup, която е в разгара на многогодишен план за преструктуриране, показа през последното тримесечие признаци, че тези усилия дават резултат. Банката отчете нетна печалба от $3,22 млрд., което е с 10% повече в сравнение със същия период на миналата година. Приходите са се покачили с 4% от предходната година до $20,14 млрд. Приходите от инвестиционно банкиране нараснаха с 60% до 853 млн. долара благодарение на силното емитиране на облигации с инвестиционен рейтинг и възстановяването на активността при първичните публични предлагания и сливанията от ниските нива през 2023 г.

Всички подразделения на Citi отбелязаха по-добри резултати за първи път, откакто в края на миналата година банката раздели структурата си на пет подразделения.

Печалбите от инвестиционно банкиране са скочили с 60% до 853 млн. долара благодарение на силното емитиране на облигации с инвестиционен рейтинг и възстановяването на активността при първичните публични предлагания и сливанията от ниските нива през 2023 г.