S&P 500 и Dow Jones Industrial Average достигнаха нови върхове и завършиха още една печеливша седмица, след като банковите гиганти поставиха началото на обещаващ сезон на отчетите за третото тримесечие.

Широкият индекс нарасна с 0,6%, а Dow се повиши с почти 1%. Nasdaq Composite добави 0,3%, заставайки малко под 2% от историческия си връх.

Пропускайки широкото рали на акциите, Tesla поевтиня с 8,8% заради неубедителното събитие с роботизирани таксита. Инвеститорите се надяваха на повече подробности за плановете на компанията и бяха разочаровани, че Tesla не обяви нов, по-евтин модел.

Акциите на Uber скочиха с 11% и оглавиха класацията на S&P 500, тъй като липсата на подробности за роботизираните таксита намали опасенията за това как този бизнес може да повлияе на компаниите за споделено пътуване. Акциите на конкурента Lyft се повишиха с близо 10%.

Технологичните компании с голяма пазарна капитализация бяха разнопосочни. Microsoft, Amazon, Meta и Alphabet набраха сила, докато фаворитите на инвеститорите в изкуствен интелект Nvidia и Apple отбелязаха лек спад.

Търговията в петък регистрира пета поредна седмица на ръст за основните американски индекси. S&P и Nasdaq скочиха с по 1,1%, а Dow отбеляза ръст от 1,2%.

Силният старт на сезона на отчетите за третото тримесечие се счита за главния тласък на акциите. JPMorgan Chase се повиши с 4,4%, след като надхвърли очакванията за печалба и приходи, а Wells Fargo нарасна с 5,6% заради по-висока от прогнозираната печалба.

Уолстрийт има склонност да разглежда банковия сектор като барометър за състоянието на икономиката, задавайки тон за останалата част от сезона на отчетите. Акциите се възползваха и от данните, които намалиха опасенията, че инфлацията в САЩ не се охлажда достатъчно бързо.

Данните за индекса на производствените цени, публикувани в петък, се оказват до голяма степен в съответствие с очакванията, докато последните показатели за потребителските нагласи са малко по-слаби, от прогнозите.

Последните сведения за икономиката на САЩ сигнализират, че Федералният резерв всъщност може да усъществи сценарий на меко приземяване и да постигне целта си от 2%, което според икономистите на Goldman Sachs предстои да бъде официален факт.

„Като цяло тези цифри стават все по-малко въздействащи, тъй като инфлацията се забавя“, казва пред CNBC Дейвид Ръсел, глобален ръководител на пазарната стратегия в TradeStation. „Фед все още може да е на път да постигне 25 базисни пункта на следващите две срещи“.

Търговията с фючърси върху федералните фондове предполага 86% вероятност Федералният резерв да понижи лихвените проценти с четвърт пункт през ноември, според инструмента CME FedWatch.

Фючърсите на суровия петрол, които са нестабилни поради опасенията, че конфликтът в Близкия изток може да наруши доставките на петрол, леко се понижиха в петък.

Фючърсите върху златото поскъпнаха с повече от 1% до около 2670 долара за тройунция, а Биткойнът нарасна с над 5% и се търгуваше близо до $63 000, възстановявайки се от разпродажбата в четвъртък.