До президентските избори в САЩ, най-важния вот за финансовите пазари в изпълнена с избори година, остават седмици.

Тъй като вицепрезидентът демократ Камала Харис и републиканецът Доналд Тръмп са с изключително близки предварителни резултати, Reuters разглежда кои са най-важните аспекти на напрегнатата надпревара от тяхна гледна точка.

Европа в баланс

За европейските пазари на акции победата на Тръмп може да създаде проблеми за секторите с голям износ, особено за германските производители на автомобили като BMW, но също така и за LVMH и други производители на луксозни стоки. Името на републиканецът е свързано с възобновяване на опасенията за подновяване на търговското напрежение.

Barclays предупреди за възможни "високи едноцифрени" процентни спадове в печалбите в Европа, ако търговските конфликти се разпалят отново. Тръмп планира общи мита от 10-20% върху почти целия внос, за да стимулира производството в САЩ.

Победа на Харис би била относително по-добър резултат за европейските акции. Тя може да засили вятъра в платната на сектора на възобновяемата енергия, както и на компаниите за комунални услуги с големи проекти в САЩ като Orsted и Iberdrola.

В по-дългосрочен план обаче плановете на настоящия вицепрезидент за повишаване на корпоративните данъци от 21% на 28% биха могли да ограничат маржовете както за американските, така и за европейските компании. Потенциално намаляване на ставките, каквато е заявката на Тръмп, вероятно ще бъде приветствано и от двете страни на Атлантика.

Изборите могат да имат отражение и върху войната в Украйна. Тръмп и някои републиканци в Конгреса поставиха под съмнение американското финансиране за двугодишната битка на Украйна срещу Русия, докато демократите настояват подкрепата да продължи.

Акциите на компаниите от авиокосмическата индустрия и отбраната са спечелили над 80%, откакто Русия нахлу в Украйна през 2022 г.

Валутни люлки

Търговските мита са ключови за трейдърите на най-активно търгуваните валути в света.

Еврото, което се търгува близо до 14-месечните си върхове през септември при около $1,09, се очаква да попадне в лагера на губещите, ако победа на Тръмп означава по-високи универсални мита.

„Победа на Тръмп, в очите на пазара, би свалила двойката евро/долар до зоната от $1,05, докато победа за Харис би придвижила курса в обратна посока - до над $1,15“, казва ИТ директорът на BlueBay Asset Management Марк Даудинг.

Геополитическите рискове, особено в Близкия изток, които предизвикват скок в цените на петрола и накърняват икономическия растеж, също правят еврото уязвимо, предупреждават анализатори.

Според ING победа на Тръмп може също така да навреди на австралийските и новозеландските долари - валути на икономики, зависими от търговията с Китай, който е основна цел на по-високите мита. Около 37% от износа на Австралия и 29% от този на Нова Зеландия е към Китай, отбелязва ING.

Шведската и норвежката валута също се смятат за уязвими от глобалната търговска динамика, докато канадският долар може да пострада, ако победа на Харис се отрази негативно на икономиката на САЩ.

Китайска рулетка

Един от най-големите залози на световните пазари в момента е свързан с Китай, където правителствените обещания за стимулиране съживиха интереса на инвеститорите. Това съживяване може да изчезне, ако повишаването на митата или търговските войни се задълбочат, както смята да направи Тръмп.

Инвеститорите очакват Харис да следва стратегия на целенасочени мита, докато Тръмп дава заявки за по-агресивни, разрушителни политики.

„Ако Тръмп победи, политическата реторика към китайските компании ще бъде ужасна“, казва Кристоф Фолио, мениджър международни акции на Edmond de Rothschild.

Това вероятно ще засили скептицизма на американските инвеститори към Китай, както и тенденцията мултинационалните компании да премахват произведените там компоненти от своите вериги за доставки.

Китай ще бъде изправен пред допълнителни удари от страна на администрацията на Тръмп, която се очаква да ограничи още повече достъпа на китайските компании до нови технологии, смятат от Oxford Economics.

Консултантската компания Eurasia Group добавя, че победа на Тръмп ще окаже натиск върху държавите от ЕС също да се отделят от Китай, а стратезите на Goldman Sachs изчисляват, че китайските акции могат да паднат с 13%, ако Тръмп наложи 60% мита върху местните стоки.

Развиващи се пазари

Акциите на развиващите се пазари на хартия са готови да блеснат, след като се представяха по-слабо от конкурентите си от развития свят през по-голямата част от десетилетие. Федералният резерв на САЩ започна намаляване на лихвените проценти и цените на долара, храните и горивата падат – големи тласъци за страните вносителки.

Инвеститорите казват, че победа на Харис, сигнализираща за политическа приемственост от президента Джо Байдън, може да даде попътен вятър на тези активи.

Но победа на Тръмп, придружена от глобални мита, може да се отрази тежко на прекомерния оптимизъм. Повечето инвеститори казват, че Мексико, която има силни търговски връзки със САЩ, може да загуби най-много.