Силният доклад за работните места в САЩ за септември, който излезе около месец преди деня на президентските избори, може да подкрепи кампанията на вицепрезидента Камала Харис.

Икономиката на САЩ е създала 254 000 работни места през септември, докато нивото на безработица пада до 4,1% от 4,2%, свивайки се за втори пореден месец.

„Добрите новини са добри новини за кампанията на Харис“, казва пред MarketWatch Ед Милс, управляващ директор и политически анализатор в Raymond James.

Броят на работните места през октомври може да не е толкова силен поради различни причини. И все пак спадът в нивото на безработица и силното създаване на позиции миналия месец дават на Харис отговор на обвинението на бившия президент Доналд Тръмп от дебата им през септември.

„Те имаха три години и половина, за да създадат работни места и всички неща, за които говорихме“, каза Тръмп, имайки предвид Харис и президента Джо Байдън. „Защо не го направиха?“

Кампанията на Харис се хвана за данните за работните места и ги изтъкна в социалните мрежи в петък, докато кампанията на Тръмп разкритикува последователните месечни загуби на работни места в производството и това, което нарича „слабата икономическа политика“ на Харис.

Последните икономически данни за САЩ обаче са положителни, показвайки разширяване на растежа и ключова мярка за забавяне на инфлацията.

Актуализацията за БВП на САЩ през второто тримесечие на 2024 г. показа, че икономиката се е разширила със стабилните 3,0% годишно темпо. Подобна цифра се очаква и за третото тримесечие.

Последното четене на предпочитания индекс на личните потребителски разходи от Федералния резерв показа, че увеличението на инфлацията през последните 12 месеца се е понижило до 2,2% от 2,5%. Това е най-ниското ниво от началото на 2021 г.

Ново проучване от Cook Political Report показва, че Харис подобрява позициите си спрямо Тръмп сред избирателите по отношение на това кой според тях ще овладее инфлацията. Преднината на Тръмп от 6 процентни пункта от август „се е изпарила“, пишат авторите, обяснявайки няколко обяснения за промяната.

„Първият е, че посланието на Харис за икономиката е пробило. Откакто започна кампанията си преди два месеца, Харис усъвършенства посланието за „достъпност“, което набляга на намаляването на разходите за лекарства, преодоляването на повишаването на цените и насърчаването на достъпни жилища“, се казва в проучването на Cook Political Report.

Докато докладът от петък може да е добър за Харис, има още един доклад за работните места, планиран преди изборите, на 1 ноември - и той може да се окаже по-слаб поради няколко причини.

„Продължаваща стачка в Boeing, продължителното въздействие на урагана Хелен върху създаването на работни места в засегнатите региони и предизборната несигурност може да замъгли данните, които ще бъдат публикувани на 1 ноември“, казват анализатори на BNP Paribas, цитирани от MarketWatch.

Освен това докладът за работните места от петък може да не е бил толкова добър, колкото изглежда. Първоначалното преброяване на правителството за това колко нови работни места се създават всеки месец е по-малко точно от обикновено през последната година, отбелязва анализаторът на MarketWatch Джефри Барташ.

И все пак, според Ед Милс от Raymond James, траекторията на работните места по време на администрацията на Байдън е била „доста значителна“.

„Кампанията на Харис ще направи всичко възможно, за да се възползва от това“, казва той.