Най-голямата икономиката в света е добавила много повече работни места от очакваното през септември, според доклада на Министерството на труда на САЩ.

Позициите в неселскостопанските сектори са се увеличили с 254 000 за месеца спрямо ревизираните 159 000 през август – данните са по-добри от консенсусната прогноза на Dow Jones за 150 000.

Коефициентът на безработица в САЩ пада до 4,1% - с 0,1 процентни пункта надолу.

Имайки предвид възходящите ревизии от предходните месеци, докладът облекчава опасенията относно жизненоважното състояние на американския пазар на труда. В същото време данните вероятно ще насочат Федералния резерв към по-плавно темпо на намаляване на лихвените проценти, посочва CNBC.

Общият брой на новооткритите работни места за август е преразгледан нагоре със 17 000, а за юли има много по-голямо добавяне - 55 000, като месечният ръст достигна 144 000.

Силата в създаването на работни места се разпространява и върху заплатите - средните почасови доходи се увеличават с 0,4% спрямо месеца и с 4% на годишна база. И двете цифри изпреварват съответните прогнози за ръст от 0,3% и 3,8%.

ХоРеКа секторът е водещ в създаването на работни места през септември, като индустрията на хотелиерството е добавила 69 000 позиции през септември след средно само 14 000 през предходните 12 месеца.

Здравеопазването, постоянен лидер в нарастването на работните места, допринася с 45 000, докато правителствената администрация нараства с 31 000. В сферата на социалните помощи са добавени 27 000 нови позиции, а в строителството - 25 000.

По-всеобхватна мярка за безработица, която включва т.нар. „обезкуражени“ работници и тези, които са заети на непълно работно време по икономически причини, спада до 7,7%. Делът на работната сила, заета или търсеща работа, известен като коефициент на участие в работната сила, остава стабилен на 62,7%.

По-рано тази седмица председателят на Фед Джером Пауъл характеризира картината на работните места като "солидна", но каза, че тя "очевидно се охлажда" през последната година.

В същото време има оскъдни признаци за ускорено темпо на съкращения - новите молби за обезщетения за безработица остават стабилни. Проучванията за бизнес условията, включително проведените от Фед, показват, че компаниите поддържат броя на служителите доста стабилен.

Пауъл и други представители на Фед вече изразиха готовност да продължат да понижават лихвените проценти след авангардното намаление от половин процентен пункт миналия месец. Въпреки това има значителен дебат в рамките на пазара относно това колко бързо ще се движи централната банка на САЩ в облекчаването на паричната политика. В свой витиеват стил Пауъл даде сигнал в понеделник, че очаква Фед да се движи на стъпки от четвърт пункт поне до края на годината.