Основните американски борсови индекси се повишиха в петък, след като дългоочакваните данни за пазара на труда за септември надхвърлиха очакванията и увериха инвеститорите за здравето на икономиката на САЩ.

Dow Jones Industrial Average се покачи с 0,8%, затваряйки на рекорден връх. S&P 500 и Nasdaq Composite спечелиха съответно 0,9% и 1,2%.

Основните индекси, които претърпяха няколко неравномерни дни на търговия, преминаха в положителна територия за седмицата.

Докладът за работните места, публикуван в петък от Министерството на труда на САЩ, показа, че миналия месец са били добавени 254 000 работни места - с около 100 000 повече от очакванията на икономистите. Равнището на безработица е 4,1% за септември, малко по-ниско от прогнозираното. Данните подчертават устойчивостта на пазара на труда в САЩ, който показа признаци на слабост през последните месеци.

Представители на Федералния резерв заявиха, че са все повече фокусирани върху пазара на труда сега, след като инфлацията е умерена. Фед намали своя референтен лихвен процент миналия месец за първи път от четири години и посочи, че е вероятно още облекчаване, въпреки че икономическите данни ще ръководят решенията за това колко бързи и дълбоки ще бъдат последващите съкращения.

Данните за заетостта от петък може да възпрат Фед да направи големи намаления на лихвите през следващите месеци. Трейдърите сега дават нулев шанс за съкращаване с половин процентен пункт, за разлика от по-стандартното намаление с четвърт пункт, на следващото заседание на централните банкери средата на ноември, според инструмента FedWatch на CME. Преди седмица пазарът даваше над 50% шанс за намаление с половин процентен пункт. Междувременно доходността на 10-годишните държавни облигации скочи до 3,98% спрямо 3,85% в четвъртък.

Технологичните акции с мега капитализация отбелязаха предимно ръстове в петък. Meta Platforms се повиши с 2,3% до нов рекорден връх, а Nvidia спечели 1,7% на фона на продължаващия оптимизъм относно търсенето на нейните AI чипове. Apple, Amazon и Alphabet също нараснаха, докато акциите на Microsoft отбелязаха лек спад.

Търгуваните в САЩ китайски акции също се повишиха, разширявайки големите печалби, които бяха предизвикани миналата седмица от обявяването на широкообхватни мерки за стимулиране на икономиката от китайските власти. iShares MSCI China ETF нарасна с 3,7%, като се е повишил с 30%, откакто първата партида мерки беше обявена в началото на миналата седмица.

Фючърсите на суровия петрол се повишиха с около 1%, след като ден по-рано скочиха с над 5% на фона на опасенията, че нарастващият конфликт в Близкия изток може да ограничи доставките. Акциите на няколко петролни компании също спечелиха позиции, включително ExxonMobil, която достигна рекордно високо ниво, ConocoPhillips, Occidental Petroleum и Diamondback Energy.

Фючърсите на златото се понижиха леко до около 2670 долара за унция, докато биткойнът се повиши с 2,5% до около 62 300 долара.