Taiwan Semiconductor Manufacturing Company се стреми да разшири присъствието си в Европа, съобщава Bloomberg.

Това развитие беше разкрито от министъра на Националния съвет за наука и технологии на Тайван Ву Ченг-уен в интервю.

Министърът казва: „В момента се работи по темата, която е свързана с развитието на бизнеса: „Те започнаха изграждането на първата фабрика в Дрезден, вече планират и следващите няколко завода в бъдеще за различни пазарни сектори.“

TSMC, водещият производител на чипове в света, инвестира значителни средства в нови обекти по целия свят, включително в САЩ, Япония и Германия.

Този ход е отчасти за намаляване на геополитическите рискове, свързани с Китай, пише Global Data.

Заводът на компанията в Дрезден, Германия, на стойност 10 млрд. евро, който е първата ѝ централа в ЕС, се очаква да започне производство до края на 2027 г., като държавните субсидии покриват около половината от разходите по проекта.

Министър Ву изтъква значението на пазара на изкуствен интелект, споменавайки, че той ще бъде ключов сегмент за TSMC.

Той посочва потенциални сътрудничества с компании като Nvidia и Advanced Micro Devices, предполагайки, че TSMC може да проучи възможности и с други компании за полупроводници, предлагащи алтернативни проекти.

Ву споменава възможността за разширяване на производството в Дрезден или на други места в ЕС за предстоящите фабрики на TSMC.

Утвърдените европейски компании за чипове, като NXP Semiconductors и Infineon Technologies, традиционно се концентрират върху зрели технологии за индустриални и автомобилни приложения.

В Европа обаче се наблюдава възход на производителите на чипове от следващо поколение, включително германската Black Semiconductor и Axelera AI в Нидерландия, което потенциално открива нови възможности за TSMC.

Международните фабрики на тайванската компания не само разширяват обхвата ѝ, но и насърчават възможностите за инвестиции в близките региони.

По-специално Чешката република ще се възползва от завода на TSMC в Дрезден, тъй като Прага и Тайпе укрепиха връзките си.

Министър Ву разкрива, че тайванското правителство обмисля да подкрепи доставчиците на TSMC да инвестират в чешки обект близо до Дрезден и се стреми да улесни съвместните програми за научноизследователска и развойна дейност между Тайван и Чешката република.

В отделно изявление министърът изразява очакването си, че тайванските компании за чипове ще продължат да бъдат подложени на натиск за разширяване на дейността си в САЩ, независимо от резултатите от предстоящите президентски избори.

TSMC се ангажира с над 65 млрд. долара за три завода в Аризона - стратегически ход, който според Ву в крайна сметка ще бъде от полза за тайванските компании, тъй като ще стимулира самоусъвършенстването им, въпреки краткосрочните предизвикателства.