Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. регистрира по-добър от очаквания 39% ръст на тримесечните си приходи, успокоявайки опасенията, че разходите за хардуер за изкуствен интелект започват да намаляват.

Основният производител на чипове за Nvidia и Apple отчете продажби за септемврийското тримесечие в размер на 759,7 млрд. тайвански долара (23,6 млрд. щатски долара), при средна прогноза на анализаторите за 748 млрд. тайвански долара. Най-голямата тайванска компания ще оповести пълните си резултати следващия четвъртък.

Базираната в Хсинчу TSMC е една от ключовите компании в основата на глобалното нарастване на разходите за разработване на изкуствен интелект, като произвежда авангардни чипове, необходими за обучението на изкуствения интелект.

Продажбите на компанията са се увеличили повече от два пъти от 2020 г. насам, като ключовото пускане на ChatGPT предизвика надпревара за придобиване на хардуер на Nvidia за сървърни ферми за изкуствен интелект.

През последните месеци обаче мненията започнаха да се разминават по въпроса дали динамиката на растежа, движена от изкуствения интелект, ще продължи дълго.

Някои инвеститори предупреждават, че компании като Meta и Google на Alphabet не могат да поддържат сегашния си темп на инфраструктурни разходи, без да имат убедителна и печеливша употреба на AI. Този скептицизъм доведе до временен спад в технологичните акции, включително на гиганта Nvidia, по-рано тази година.

Въпреки това акциите на TSMC са се увеличили повече от два пъти след стартирането на ChatGPT, като през юли пазарната им капитализация за кратко надхвърли 1 трилион долара. През същия месец най-голямата тайванска компания повиши и прогнозата си за ръст на приходите през 2024 г., след като тримесечните резултати надхвърлиха прогнозите.

Преразглеждането подчертава мнението на TSMC, че разходите за изкуствен интелект ще останат повишени въпреки нарастващото търговско напрежение между САЩ и Китай. И в двете страни стартъпи и технологични компании от Microsoft до Baidu харчат за инфраструктура за изкуствен интелект в надпревара за разработване на приложения, пише Bloomberg.

Някои анализатори се притесняват, че забавянето на доставките на най-новите чипове Blackwell на Nvidia може да наруши индустрията, въпреки че повечето инвеститори не смятат това за дългосрочен проблем за TSMC. Тъй като Intel и Samsung се борят да напреднат в бизнеса с производство на чипове по поръчка, лидерството на TSMC на пазара се очаква да помогне за повишаване на маржовете.

Ключовият партньор на Nvidia за сглобяване на сървъри Hon Hai Precision Industry Co. по-рано тази седмица също потвърди, че търсенето на хардуер за изкуствен интелект остава стабилно. Председателят на Hon Hai Йънг Лиу казва пред Bloomberg, че компанията му планира да увеличи капацитета за производство на сървъри, за да посрещне „лудото“ търсене на следващото поколение чипове Blackwell, повтаряйки подобни коментари на главния изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг по-рано този месец.

Макар че поръчките на чипове A18 на Apple може да намалеят поради слабото търсене на новите iPhone 16, стабилните заявки от Nvidia и Intel вероятно ще компенсират евентуалния недостиг на приходи за TSMC.

Към този момент тайванската компания реализира повече от половината от приходите си от високопроизводителни компютри - сегмент от бизнеса, който се определя от търсенето на изкуствен интелект. Освен това тя остава единственият производител на процесора за iPhone, въпреки че все повече анализатори изразяват опасения за по-слабото търсене на новата гама iPhone 16.