В понеделник ОПЕК намали прогнозата си за ръста на световното търсене на петрол през 2024 г. и понижи тази за следващата година - третата поредна низходяща ревизия на групата производители.

По-слабата прогноза подчертава дилемата, пред която е изправена ОПЕК+, включваща Организацията на страните износителки на петрол и съюзници като Русия, която планира да започне да увеличава добива през декември, след като по-рано отложи увеличението на фона на спадащите цени.

В месечния си доклад ОПЕК заяви, че световното търсене на петрол ще нарасне с 1,93 млн. барела на ден през 2024 г., което е по-малко от очаквания през миналия месец ръст от 2,03 млн. б.д.

На Китай се дължи по-голямата част от понижението на прогнозата за 2024 г. ОПЕК намали очакванията си за растежа в Китай от 650 000 б.д. на 580 000. Въпреки че правителствените мерки за стимулиране ще подкрепят търсенето през четвъртото тримесечие, употребата на петрол е изправена пред насрещни ветрове от икономическите предизвикателства и преминаването към по-чисти горива, заявяват от организацията.

„Потреблението на дизелово гориво продължава да бъде потиснато от забавянето на икономическата активност, най-вече от забавянето на строителството на сгради и жилища, както и от заместването на петролното дизелово гориво с втечнен природен газ (LNG) в тежкотоварните камиони“, посочват от ОПЕК по отношение на август.

Прогнозите на експертите се разминават значително по отношение на силата на растежа на търсенето през 2024 г., отчасти заради различията в очакванията за китайската икономика и темпа на преминаване на света към по-чисти горива. ОПЕК все още е на върха на промишлените оценки и има да извърви дълъг път, за да се изравни с далеч по-ниската прогноза на Международната агенция по енергетика.

ОПЕК заяви, че тазгодишният ръст на търсенето все още е над историческата средна стойност от 1,4 млн. б.д., наблюдавана преди пандемията, която предизвика рязък спад в потреблението на петрол.

За следващата година ОПЕК намали оценката си за ръста на световното търсене за 2025 г. от 1,74 млн. б.д. на 1,64 млн.

От края на 2022 г. ОПЕК+ приложи серия от съкращения на добива в подкрепа на пазара, повечето от които са в сила до края на 2025 г.

Групата трябваше да започне да отменя последната порция от тях от октомври, но реши да отложи плана с два месеца, след като цените на суровината се понижиха.