Стартъпите за генеративен изкуствен интелект (GenAI) получават 40% от цялото финансиране на рисков капитал, което се влива в облачни компании, според Accel.

В последния годишен доклад на Euroscape, който разглежда ключови тенденции в облака и AI, компанията за рискови инвестиции посочва, че този тип финансиране за стартиращи облачни компании, базирани в САЩ, Европа и Израел, се очаква да нарасне до 79,2 милиарда долара тази година. Изкуственият интелект ще подхранва голяма част от това възстановяване.

Рисковото финансиране в облачната индустрия се е покачило с 27% на годишна база през 2023 – отбелязвайки първата година на растеж от три години. Облачните стартиращи компании в Европа, Израел и САЩ са събрали 62,5 милиарда долара за миналата година, сочи докладът. Това е ръст с 65% спрямо набраните от облачните компании средства преди четири години, изчислява Accel.

Тези изчисления идват, след като по-рано този месец OpenAI набра 6,6 милиарда долара в огромен рунд на финансиране, който оцени стартъпа на 157 милиарда долара.

AI изяжда софтуера

Голяма част от растежа на финансирането в облака се движи от вълнението около AI.

„AI изсмуква въздуха от стаята, когато става въпрос за инвестиции в облака”, казва пред CNBC Филип Ботери, партньор в Accel. „Това се вижда както на публичния, така и на частния пазар.“

Към 30 септември индексът Euroscape – селекция от публично регистрирани облачни компании в САЩ, Европа и Израел, курирана от Accel – е нараснал с 19% на годишна база. Това бледнее в сравнение с ръста от 38%, отбелязан от Nasdaq тази година, и също така е спад от 39% от пика му, достигнат през 2021 г. Облачната индустрия преживява трудни времена, като се изключи AI, с бюджети за корпоративен софтуер, притиснати от макроикономически и геополитически рискове.

„Има много несигурност“, казва Ботери, добавяйки, че бизнесите все повече акцентират върху геополитическото напрежение и макроикономическите фактори, които са повлияли на приоритизирането на разходите за софтуер.

Нито една компания в индекса Euroscape на Accel не е отбелязала ръст на приходите от повече от 40% на годишна база през 2024, в сравнение с 23 бизнеса, постигнали това през 2021 г.

„ИТ бюджетите се насочват към AI“, отбеляза Ботери. „Те все още леко растат, но с едва няколко процента на годишна база. Част от това нарастване са бюджети, насочени към GenAI, изграждане на нови приложения, тестване на тези нови технологии, така че има по-малко за останалото“.

Основни модели на фокус

Шестте най-големи GenAI компании в САЩ, Европа и Израел, съответно, представляват приблизително две трети от финансирането, набрано от всички стартъпи в сектора.

OpenAI доминира с 18,9 милиарда долара през 2023-24 г.

„Когато погледнете OpenAI и скоростта, с която върви по пътя към приходи от над 3 милиарда долара, това е една от най-бързо растящите компании в софтуера за всички времена“.

Anthropic е на второ място със 7,8 милиарда долара, докато xAI на Илон Мъск е трета.

В Европа най-големите суми на финансиране са отишли за британската Wayve, френската Mistral и германската Aleph Alpha.

Голям залог от технологичните гиганти

САЩ държат водеща роля в световен мащаб по отношение на общите регионални инвестиции в AI.  От общо 56 милиарда долара, насочени към GenAI компании в световен мащаб през 2023-24 г., приблизително 80% от парите са отишли в базирани в САЩ организации. Amazon, Microsoft, Google и Meta са инвестирали средно 30 до 60 милиарда долара в AI на година.

„Големите играчи в AI индустрията като OpenAI, Anthropic и xAI харчат милиарди за технологията, докато по-малките им конкуренти, включително Cohere, H и Mistral, десетки до стотици милиони годишно.