Най-големият производител на чипове в света успокои инвеститорите, че бумът на изкуствения интелект е реален, след като отчете рекордна тримесечна печалба.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co регистрира 54% скок на нетната печалба за третото тримесечие, тъй като търсенето на сървъри с изкуствен интелект се ускорява.

Най-големият производител на полупроводници в света обяви, че нетната печалба е 325,26 млрд. тайвански долара (10,1 млрд. щатски долара) за трите месеца до 30 септември, което е чувствително повече от 211 млрд. тайвански долара за същия период на миналата година.

Печалбата надминава прогнозата на LSEG SmartEstimate на стойност 300,2 млрд. тайвански долара, която се базира на прогнозите на анализатори, които би трябвало да стават все по-точни. Приходите са се увеличили с 39% до 759,69 млрд. тайвански долара за тримесечието, след като скачат с 40% през септември.

Главният изпълнителен директор на TSMC Си Си Уей заяви в четвъртък, цитиран от Тhe Wall Street Journal, че бизнесът със сървъри и процесори, свързани с изкуствения интелект, се очаква да се утрои тази година и ще съставлява около 15% от общите приходи на компанията.

„Един от ключовите ми клиенти каза, че търсенето в момента е безумно“, коментира Уей. „Това е само началото.“ Главният изпълнителен директор заяви, че TSMC работи с повечето от водещите компании в областта на AI и вярва, че бумът ще продължи много години.

Инвеститорите се съмняват в устойчивостта на манията за изкуствен интелект и възвръщаемостта на огромните инвестиции на технологичната индустрия в чипове и инфраструктура за изкуствен интелект, което допринесе за 0,9% спад на акциите на TSMC в периода юли-септември. Въпреки това продължаващите стабилни резултати на леярната показват, че търсенето на усъвършенствани чипове с изкуствен интелект остава високо, тъй като световните технологични гиганти залагат на бързо развиващата се технология.

Акциите на TSMC са нараснали с повече от 70% тази година, изпреварвайки много от най-големите технологични компании в Азия, което е отражение на големите очаквания за бизнеса с изкуствен интелект. Най-голямата тайванска компания повиши прогнозата си за приходите за 2024 г. през юли, подчертавайки очакванията за устойчиви разходи за инфраструктура за изкуствен интелект от компании като Microsoft и Amazon.

Краткосрочните и средносрочните перспективи за приходите на TSMC остават стабилни, въпреки потенциалното забавяне на растежа на производствения капацитет в световен мащаб, опасението от което се пораждад от ASML - най-големият доставчик на инструменти - който регистрира резултати за 3Q на половината от очакваното ниво.

Силното търсене на 2- и 3-нанометровите технологии на TSMC осигурява компенсация. Превъзходните производствени добиви на TSMC, подобряващата се производителност на EUV машините и лидерството в 2,5D и 3D опаковането предлагат допълнителна подкрепа за продажбите, пише Bloomberg.

TSMC произвежда чипове за повече от 500 компании, включително най-новите процесори за изкуствен интелект на Nvidia и чиповете за iPhone на Apple.

Компанията очаква капиталови разходи в размер на малко над 30 млрд. долара тази година, голяма част от които за фабрики в чужбина, включително планиран набор от три съоръжения в Аризона, струващи около 65 млрд. долара.

В четвъртък TSMC съобщи, че първият ѝ завод в Аризона е започнал пробно производство с обещаващ коефициент на добив и се очаква да започне серийно производство през 2025 г. Вторият обект трябва да стартира през 2028 г., а третият - до края на десетилетието.