Amazon представи чисто нов електронен четец Kindle – първият модел на компанията с цветен дисплей. От пускането на оригиналния модел през 2007 г.,всички електронни четци на компанията използват черно-бели дисплеи. Новият „Kindle Colorsoft“ променя този факт.

Екранът на новия модел показва ясни и живи цветове, дори когато изображението се увеличи. Цената му в момента е $279, а батерията му, въпреки новостите в дисплея „може да издържи до няколко седмици“, обявиха от Amazon на пресконференция в Ню Йорк.

Заедно с Kindle Colorsoft Amazon представи и актуализация в цялата си гама Kindle. Тя включва обновен Kindle Scribe на цена от 399$, който притежава повече функции за водене на бележки. Актуализиран е и Paperwhite, който ще струва $159, докато обикновените модели на Kindle ще бъдат на цената от 109$.

Това е „най-голямото опресняване“ на серията на Kindle досега, по думите на Панос Панай, мениджър на звеното за устройства в Amazon.

Amazon

Новият Kindle Scribe, пуснат за пръв път през 2022 г, вече се предлага с писалка, която позволява на потребителите да създават списъци, да записват бележки, както и да пишат директно в книгите, които четат. Една от новите функции на устройството е Active Canvas, която позволява на потребителите да дoбaвят бeлeжĸи диpeĸтнo въpxy cтpaницитe нa ĸнигaтa cи, а тeĸcтът да се пpeливa oĸoлo тяx. Бeлeжĸи мoгaт дa се зaпиcвaт и в cтpaничнaтa лeнтa, ĸoятo пpи нeoбxoдимocт мoжe лecнo дa се cĸpиe.

Друго допълнение към Kindle Scribe е инструмент, базиран на генеративен изкуствен интелект. Чрез него потребителите ще могат да обобщават дългите си бележки в по-кратки, за да е по-лесно четенето на списъци. Тази функция се захранва от Bedrock - платформата на Amazon, която свързва потребителите с големи езикови модели от компании като Anthropic и Stability AI.

Kindle Paperwhite също е надграден с по-бърза производителност и по-голям 7-инчов дисплей в сравнение с предишната 6,8-инчова версия. Междувременно последното 12-то поколение Kindle на Amazon се рекламира като най-компактния електронен четец на компанията досега, включващ и по-ярък дисплей.