Израелският външен министър Израел Кац обяви, че лидерът на Хамас Яхия Синвар е убит.

„Ликвидирането на Синвар създава възможност за незабавно освобождаване на заложниците и за потенциална промяна, която може да доведе до нова реалност в Газа - без Хамас и без ирански контрол“, заяви той, цитиран от NBC.

По-рано през деня Израелските сили за отбрана (IDF) съобщиха, че разследват „възможността“ Синвар да е сред тримата бойци, убити при операция в ивицата Газа, чиято самоличност не можаха да потвърдят по това време.

В актуализация в социалните мрежи, появила се след съобщението на IDF, израелският министър на отбраната Йоав Галант публикува библейски цитат: „Ще преследваш враговете си и те ще паднат пред теб от меч. - Левит 26“.

Той добави: „Нашите врагове не могат да се скрият. Ние ще ги преследваме и ще ги елиминираме“.

Говорителят по въпросите на националната сигурност Джон Кърби посочи в официално изявление, че Вашингтон е запознат със съобщенията, че Синвар може да е мъртъв, но че американските служители не са ги проверили независимо.

В момента на разпространението на новината президентът на САЩ Джо Байдън е бил на път за Германия, където трябва да се срещне със съюзнически държави за разговори по въпросите на Украйна и Близкия изток.

Като последния лидер на Хамас Синвар поема цялостното командване на подкрепяната от Иран организация през август, след убийството на бившия политически ръководител Исмаил Хания.

Смъртта му е най-тежкият удар, който Израел нанася на Хамас в продължаващия вече година конфликт, предизвикан от терористичните атаки на палестинската групировка на 7 октомври, за чието организиране страната обвинява пряко Синвар.

Нападението накара израелското правителство на Бенямин Нетаняху да започне ответна атака в ивицата Газа в опит да ликвидира ръководството на палестинската организация.

По данни на местното министерство на здравеопазването от 7 октомври насам в ивицата Газа са убити над 42 000 палестинци, а 101 души, отвлечени от Израел, се смята, че остават заложници на Хамас в анклава.

Форумът на семействата на заложниците приветства новината от четвъртък в социалните мрежи, но призова израелското правителство да използва тази възможност като лост за постигане на връщането на заложниците.

Войната в ивицата Газа се разрасна и включва преки военни действия между Израел и Иран, както и сблъсъци между еврейската държава и други подкрепяни от Техеран фракции, като йеменските Хути и ливанската групировка Хизбула - чийто лидер Хасан Насрала беше убит миналия месец от израелските сили при въздушна атака в Бейрут.

Пазарите бяха - и все още са - погълнати от конфликта в Близкия изток, който сега създава значителни рискове за доставките на петрол, ако Израел отговори на последните ирански военни действия с удари, насочени срещу енергийната инфраструктура и експортните съоръжения на Техеран.

Лидерът на Хамас

Синвар е роден в бежански лагер в Газа и е прекарал поне 22 години от зрелия си живот в израелски затвори. През 1989 г. той е осъден на доживотен затвор за ръководене на убийството на двама израелски войници и четирима палестинци, за които е смятал, че са сътрудници на вражеската нация. Той си е спечелил славата на „касапинът от Хан Юнис“ заради лова на палестинци, за които е подозирал, че работят с Израел.

Въпреки това Синвар е освободен предсрочно в рамките на спорна размяна на затворници през 2011 г., при която над 1000 палестински пленници са разменени за един израелски войник - Гилад Шалит, отвлечен от Хамас пет години по-рано.

По-късно в интервюта Синвар казва, че е използвал времето си в затвора, за да се научи да говори, чете и пише на иврит и да разбере психологията и поведението на израелските си похитители.

През 2015 г. той е обявен за терорист от правителството на САЩ.

През май Международният наказателен съд заяви, че подава молби за заповеди за арест на Синвар и Хания за военни престъпления и срещу човечеството. Едновременно с това Съдът подаде молби за арест за военни престъпления и престъпления срещу човечеството срещу Нетаняху и Галант.

Не е ясно кой ще наследи Синвар като лидер на Хамас и какво влияние може да окаже смъртта му върху все така неуспешните преговори за прекратяване на огъня.