Ислямска държава е възобновила усилията си да изнася тероризъм във Великобритания.

Това заяви ръководителят на британската разузнавателна агенция, предупреждавайки, че това е заплахата, която „ме тревожи най-много“.

Кен МакКалъм, генерален директор на службата за сигурност MI5, представи първата актуализирана информация за заплахите във Великобритания от 2022 г. насам, като предложи широка оценка на заплахите от Близкия изток, Русия, както и тези много по-близо до дома, съобщава Politico.

Той предупреди, че понастоящем съществува повишена заплаха от тероризъм от „Ал Кайда“ „по-специално“ от ИДИЛ, известна като „Ислямска държава“ и „ДАЕШ“.

Групировката навлезе в международното внимание през 2014 г., когато нейни бойци превзеха големи части от Северозападен Ирак и Източна Сирия.

„Днешната „Ислямска държава“ не е силата, която беше преди десетилетие, но след няколко години, в които бяха притиснати назад, те възобновиха усилията си да изнасят тероризъм“, заяви директорът на разузването по време на една от редките си публични изяви на пресконференция в центъра на Лондон.

Той посочи смъртоносната атака в концертна зала в Москва през март, извършена от разклонението на ИДИЛ-К, като „брутална демонстрация на възможностите й“.

Директорът на MI5, която контролира вътрешното контраразузнаване, заяви, че само през последния месец повече от една трета от приоритетните разследвания на службата са имали „някаква форма на връзка с организирани чуждестранни терористични групи“.

Русия и Китай

МакКалъм използва появата си в Лондон, за да предупреди за нарастващото зловредно влияние на Русия и Иран на британска територия и да се прицели в „засилената държавна агресия“ от тяхна страна.

Той заяви, че броят на разследванията на MI5 срещу враждебни държави като Русия и Иран се е увеличил почти наполовина за една година. По думите му руската разузнавателна агенция е на „постоянна мисия за създаване на хаос по британските и европейските улици“.

Откакто армията на Владимир Путин нахлу в Украйна, от Европа са изгонени над 750 руски дипломати - „по-голямата част от тях шпиони“, допълни той. По-рано тази година Обединеното кралство изгони последния, според него, останал офицер от руското военно разузнаване.

И все пак, заплахата не е отминала.

Тактиката на Европа „да ги изгоним“ по отношение на служителите на разузнаването е довела до повишена зависимост от кибератаки от Русия, поясни МакКалъм.

Тази година се наблюдава и увеличаване на използването на подставени лица, като например частни разузнавателни агенти във Великобритания и в чужбина, за да вършат „мръсната работа“ на враждебни държави, обясни той.

В послание към бъдещите престъпници, готови да вземат пари от Иран или Русия, за да извършат незаконни действия в Обединеното кралство, разузнавачът заяви:

„Това е избор, за който ще съжалявате“.

Той определи заплахата от Иран за Великобритания като нарастваща с „безпрецедентен мащаб и темп“ и заяви, че от 2022 г. Обединеното кралство е реагирало на 20 „потенциално смъртоносни“ заговора, подкрепяни от Иран.

МакКалъм беше забележително по-малко враждебно настроен по отношение на Китай, тъй като в британската политика се разгаря дебат как най-добре да се подходи към Пекин. „Китай е различен“, подчерта той.

„Британско-китайските икономически отношения подкрепят растежа на Обединеното кралство, който е в основата на нашата сигурност“.

Запитан за очевидната липса на критики към Пекин, МакКалъм отговори, че „не е имал намерение да омаловажава“ значението на заплахата от Китай и че фокусът на MI5 е „непроменен“. „Изборът е сложен и с право на министрите се пада да направят важните стратегически преценки за отношенията ни с Китай“, допълни той.

Шпионски капацитет

От март 2017 г. насам MI5 и полицията са пресекли 43 заговора за атентати в късен етап, заяви шефът на разузнаването. Той обаче твърди, че в момента службите за сигурност са претоварени.

Малко повече от две седмици преди приемането на бюджета на цялото Обединено кралство, МакКалъм заяви, че „разпределянето на нашия ограничен капацитет“ сега е „по-трудно, отколкото мога да си спомня в моята кариера“.

В отговор на въпрос на Politico дали натовареността на MI5 все още е твърде висока, както предложи през 2022 г. парламентарната комисия по сигурността и разузнаването, МакКалъм отговори: „Нещата са абсолютно разтегнати.“

„Съвсем точно е да се каже, че общият обем на работата по борбата с тероризма, която извършваме в MI5 днес, е, общо взето, почти статичен през последните 4-5 години“, заяви той и предупреди, че намаляването на активността на „Ислямска държава“ е компенсирано и надхвърлено от нарастването на крайно десния тероризъм.

Директорът на тайната служба заяви, че през последните 3 години се наблюдава трикратно увеличение на делата на MI5 за лица под 18 години, замесени в тероризъм. По думите му това вече представлява 13% от случаите.

MI5 „има неудобен живот“, когато решава какво трябва да приоритизира и до кои неща „не можем да стигнем“, обясни директорът на разузнаването и допълни: „Това ни поставя под доста силен натиск“.