Във вторник „Хамас“ назначи Яхия Синвар за лидер на политическото си крило след убийството на предшественика му Исмаил Хания. Това прави Синвар - човек, известен със своята безмилостност, за когото се смята, че е организирал нападението на 7 октомври - най-влиятелният човек в организацията и нейното лице в международната дипломация.

„Най-крайната част на „Хамас“ стои зад 7 октомври и сега официално е на власт", пише Майкъл Хоровиц, геополитически анализатор и ръководител на отдела за разузнаване в компанията за управление на риска Le Beck International, в публикация в X, цитирана от CNBC.

Близкият изток е настръхнал след убийството на Хания в Иран на 31 юли, за което Иран и „Хамас“ обвиниха Израел. Тел Авив запази мълчание по въпроса, докато Техеран обеща да извърши някаква форма на ответна атака срещу еврейската държава.

Междувременно убийството на Хания доведе на власт много по-краен лидер, което вероятно ще насочи палестинската групировка в посока, която не предвещава нищо добро за преговорите за прекратяване на огъня, целящи край на войната и освобождаване на израелските заложници.

Хания, базиран в Катар, беше водещият преговарящ на „Хамас“ в разговорите за прекратяване на огъня с Израел и беше описван като по-прагматичен и подкрепящ сделката. В същото време Синвар, който се намира в Газа и за когото се твърди, че има последната дума за основните решения на групировката, често спира или прекъсва комуникациите по време на преговорите.

"Номинирането на Синвар за висшия пост в „Хамас“ - въпреки че се намира в Газа - предвещава значително втвърдяване на позицията на движението, особено по отношение на преговорите за прекратяване на огъня", смята и Виктор Трико, старши анализатор в консултантската компания Control Risks.

По думите му новият палестински лидер "вече имаше много значителен глас в преговорите с Израел, но разликата сега е, че няма да има сравнително прагматичния глас на Исмаил Хания, който да балансира безкомпромисните максималистични възгледи на Синвар".

„Въпреки това номинацията му едва ли ще промени динамиката на сухопътната война в Газа, тъй като убийството му остава основен приоритет за Израел“, казва Трико. „Но тя нанася удар върху усилията за постигане на трайно спиране на бойните действия и регионална деескалация. Повишената нестабилност в региона ще се запази още няколко месеца".

Цял живот сражения

61-годишният Синвар е роден в бежански лагер в Газа и е прекарал поне 22 години от зрелия си живот в израелски затвори. През 1989 г. той е осъден на доживотен затвор за ръководене на убийството на двама израелски войници и четирима палестинци, за които е смятал, че са сътрудници на службите. Той е известен като "Kасапинът от Хан Юнис" заради лова на палестинци, за които е подозирал, че работят с Израел.

Синвар е освободен предсрочно в рамките на изключително спорна размяна на затворници през 2011 г., при която над 1000 палестинци са разменени за един израелски войник - Гилад Шалит, отвлечен от „Хамас“ пет години по-рано.

По-късно в интервюта Синвар казва, че е използвал времето си в затвора, за да се научи да говори, чете и пише на иврит и да разбере психологията и поведението на израелските си похитители. През 2015 г. той е обявен за терорист от правителството на САЩ, а през 2017 г. е избран за част от ръководството на „Хамас".

През май Международният наказателен съд заяви, че подава молби за издаване на заповеди за арест на Синвар и Хания за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Едновременно с това той направи това и за израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и неговия министър на отбраната Йоав Галант.

Издигането на Синвар на най-високия пост в „Хамас“ и последвалото сливане на политическото и военното крило на организация усложняват всякакви потенциални планове за мир в Газа.

„Изборът вероятно ще обезсили легитимността на „Хамас“ на международната сцена", смята Ави Меламед, бивш служител на израелското разузнаване и регионален анализатор. "В много отношения разделянето на военния и политическия клон даде възможност на организацията да се опита да договори по-добро заложническо споразумение за себе си с Израел и да осигури бъдещето си след настоящата война в едно бъдещо палестинско правителство. Този ход ще постави под въпрос тази тактика".

Основна мишена на израелските военни, Синвар е преживял няколко опита за убийство през годините и се смята, че е прекарал голяма част от настоящата война, криейки се в сложната мрежа от тунели в Газа.

„Това прави решението на „Хамас“ да назначи Синвар за свой ръководител рисковано“, казва и Ганем Нусейбех, председател на базираната в Лондон организация "Мюсюлмани срещу антисемитизма", който описва групировката като „явно поемаща риск с невидим лидер“. „Но още по-лошо е за Израел и посредниците".