OpenAI и Microsoft се изправят в преговори с високи залози по безпрецедентен въпрос: Как трябва инвестиция от близо 14 милиарда долара в организация с нестопанска цел да се превърне в капитал в компания, имаща право на печалба?

Стартъпът зад ChatGPT преминава от НПО към традиционна корпорация, след като наскоро приключи кръг на финансиране, оценяващ го на 157 милиарда долара. Определянето как да се разпредели собственият капитал, когато компанията вече генерира печалба, е едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправен OpenAI.

Като най-големият инвеститор на OpenAI досега, Microsoft може да притежава голям дял в това, което според настоящите изчисления ще бъде вторият най-ценен стартъп в САЩ след SpaceX.

В знак колко важен ще бъде резултатът за Microsoft и OpenAI, и двете компании са наели инвестиционни банки, които да ги съветват относно процеса, пише The Wall Street Journal.

Microsoft работи с Morgan Stanley, a OpenAI – с Goldman Sachs, според източници на медията. Освен от Goldman OpenAI се съветва и от Майкъл Клайн, бивш банкер на Citigroup с тесни връзки с главния изпълнителен директор на стартъпа Сам Алтман.

Освен да разберат колко голяма част от преструктурираната компания за изкуствен интелект Microsoft ще притежава, двете страни трябва да разберат какви права на управление ще има всяка от тях.

Необичайно е за организации с нестопанска цел да се преобразуват в компании с печалба - особено за компания с размера и стойността на OpenAI.

Microsoft, други частни инвеститори и служители на OpenAI понастоящем притежават права върху бъдещи печалби, генерирани от дъщерно корпоративно дружество, контролирано от борда на OpenAI с нестопанска цел. Тяхната възвръщаемост е ограничена отчасти въз основа на това кога са им били издадени документите за участие в печалбата.

Microsoft е инвестирала 13,75 милиарда долара в OpenAI от 2019 г., включително дял в последното набиране на средства на стартъпа от 6,6 милиарда долара. По-ранните инвестиции бяха направени, когато OpenAI струваше значително по-малко, отколкото днес.

Първите 194 милиона долара от печалбите на компанията са запазени за изплащане на първите ѝ инвеститори, които включват Khosla Ventures и съоснователя на LinkedIn Рийд Хофман, обяснява WSJ.

Следващите $17,3 милиарда печалби ще са за Microsoft, покривайки изцяло първоначалната инвестиция от $13 милиарда. Със сумата ще започне да се изплаща възвръщаемост на още от първата група инвеститори, заедно със служителите на OpenAI.

След това печалбите се разделят на дялове (49% за Microsoft, 41% за служителите на OpenAI, докато всяка група достигне предварително определен таван за възвръщаемостта си.

Само тогава всички допълнителни печалби ще отидат към организацията с нестопанска цел на OpenAI, според изчисленията на WSJ.

Друг ключов въпрос ще бъде колко собствен капитал в компанията с печалба ще отиде при Алтман, както и при други служители.

Допълнително усложняване създава сценарият, при който колкото по-голям е дялът на Microsoft, толкова повече контрол получава гигантът. Това може да предизвика антитръстовите регулатори, които вече предприемат множество действия, за да се опитат да укротят силата на гигантските технологични компании.

Microsoft и OpenAI имат сложни отношения, в които двете компании са тясно свързани както финансово, така и технологично. Microsoft е ексклузивен доставчик на облак на OpenAI и използва неговата технология за приложението Copilot AI. В същото време Microsoft разраства собствените си възможности за изкуствен интелект, а Алтман търси други източници на мощ за облачни изчисления.

Инвеститорите в последния кръг на OpenAI, които включват Nvidia и инвестиционните компании Thrive Capital и SoftBank, получиха дълг, който ще се преобразува в определени суми собствен капитал, когато OpenAI стане компания, генерираща печалба.

OpenAI планира да се превърне в корпорация в обществена полза, което означава, че нейната мисия е да генерира социално благо заедно с печалби и да работи по устойчив начин. Все още ще има нестопански компонент към OpenAI, който ще притежава капитал в преструктурираната компания – още една бръчка в вече сложните преговори с Microsoft.

OpenAI има две години, за да стане корпоративен играч - в противен случай инвеститорите в последния кръг могат да поискат да им бъдат изплатени парите, които са предоставили.