Когато миналата седмица инвеститорите вложиха 6,6 млрд. долара в OpenAI, компанията изглеждаше незасегната от последната драма, при която главният технологичен директор на компанията Мира Мурати, главният директор по изследванията Боб Маккрю и вицепрезидентът по изследванията Барет Зоф внезапно напуснаха.

И все пак тези три напускания бяха само последните от продължаващото оттегляне на ключови технически таланти в предприятието. През последните няколко години OpenAI изгуби няколко изследователи, които изиграха решаваща роля в разработването на алгоритмите, техниките и инфраструктурата, които помогнаха за превръщането ѝ в световен лидер в областта на изкуствения интелект, както и в нарицателно име.

Няколко други бивши служители на OpenAI, които застават пред WIRED като анонимни източници казват, че продължаващото преминаване към по-комерсиална насоченост продължава да бъде източник на търкания.

„Хората, които обичат да се занимават с изследвания, са принудени да се занимават с продукти“, казва един от бившите служители, който работи в конкурентна компания за изкуствен интелект, но още има приятели в OpenAI. Този човек подчертава, че някои от неговите познати в компанията са се свързали с него през последните седмици, за да го попитат за работа.

Според данни на Lightcast, компания, която следи обявите за работа и анализира тенденциите в областта на труда, самата OpenAI също изглежда е променила приоритетите си за наемане на служители. През 2021 г. 23% от обявите за работа са били за общи изследователски роли. През 2024 г. общите научни изследвания са само 4,4% от обявите за работа.

Изтичането на мозъци може да има трайни последици за посоката на развитие и бъдещия успех на OpenAI. Експерти и бивши служители твърдят, че компанията все още разполага с голям брой таланти, но конкуренцията се засилва, което прави поддържането на предимство по-трудно.

Последното напускане на голям брой служители, разкрито миналата седмица, е това на Тим Брукс, ръководител на проекта за създаване на видеоклипове с изкуствен интелект Sora на OpenAI. Брукс пише в X, че ще се присъедини към един от основните съперници на OpenAI - Google DeepMind.

„Това може да започне да променя нещата“, казва бивш служител на OpenAI, който сега работи в академичните среди. Той е пожелал да остане анонимен, тъй като се опасява да не си развали отношенията с индустрията.

Засега, казва този човек, много студенти все още поставят OpenAI на първо място в списъка си с потенциални работодатели. Тя е възприета като организация, която изпреварва конкуренцията с няколко месеца, и бъдещите служители често са готови да се примирят с очевидната драма и борби, за да бъдат част от нея. Кандидатите обаче често са привлечени и от работата с определен изследовател или екип, а изчисленията им могат да се променят, когато все повече известни изследователи напуснат в полза на конкурентни компании за изкуствен интелект или собствени стартъпи.

Един поглед към някои от най-важните изследвания на OpenAI показва колко много таланти са напуснали. От 31 души, посочени като автори на ранна версия на големия езиков модел GPT на OpenAI, по-малко от половината остават в OpenAI, според данните от LinkedIn или други публични профили в социалните медии.

Няколко членове на екипа, отговорен за разработването на GPT, напускат OpenAI през 2021 г., за да създадат Anthropic, който сега е основен конкурент. Приблизително една трета от тези, които са изброени в благодарностите за техническа публикация за ChatGPT, са напуснали след това.

Ключовият въпрос е дали OpenAI разполага с достатъчно дълбок набор от изследователи, за да може да продължи да бъде първа в ключовите постижения в областта на изкуствения интелект, което е от съществено значение за нейната рязко нарастваща оценка.

Според доклад на The New York Times, който се позовава на документ, споделен с потенциални инвеститори, OpenAI има за цел да увеличи приходите си до 100 млрд. долара годишно до 2029 г. Компанията очаква ChatGPT да донесе приходи от 2,7 млрд. долара през тази година, в сравнение с 700 млн. долара през 2023 г., като още 1 млрд. долара ще дойдат от други източници.

Конкуренцията също се засилва, тъй като Google и други гиганти хвърлят огромни ресурси за конкурентни предложения за изкуствен интелект. Meta също се развива в тази посока, предлагайки безплатни модели и AI инструменти.

Един от най-големите проблеми в персонала, който OpenAI трябва да замести, е напускането на Иля Суцкевер, съосновател и технически визионер на голяма част от ранната работа на компанията. Той напусна през май, за да основе собствена компания за изкуствен интелект, наречена Safe Superintelligence.

Суцкевер е пионер в областта на дълбокото обучение и отрано вярва, че увеличаването на количеството изчисления, използвани за създаване на модели, ще доведе до все по-способен AI - прогноза, която се оказа изключително прозорлива. Той също така осъзнава, че архитектурата на невронната мрежа, разработена от изследователи на Google, известна като трансформатор, може да се окаже ключова за подобряване на езиковите умения на технологията.

Суцкевер беше и член на борда, който за кратко отстранява главния изпълнителен директор Сам Алтман през ноември 2023 г., въпреки че няколко дни по-късно се извинява и призовава Алтман да бъде възстановен на поста. Епизодът привидно разпали вътрешен конфликт относно контрола на Алтман върху компанията, нейната търговска насоченост и апетит за риск. Според доклад в The Wall Street Journal Мира Мурати често е попадала в центъра на вътрешни конфликти, включително напрежението относно прибързаността, с която е бил пуснат гласовият интерфейс на компанията.

Напускането на Суцкевер беше бързо последвано от това на Ян Лейке, който ръководеше екип, посветен на управлението на дългосрочните рискове на изкуствения интелект. През август Джон Шулман, друг съосновател на OpenAI и високоуважаван изследовател, също обяви, че напуска. Шулман е работил, наред с други неща, по техники за фина настройка на големи езикови модели с помощта на човешка обратна връзка, като е използвал т.нар. усилено учене - подход, който се оказа ключов за създаването на способен чатбот като ChatGPT.

Друго голямо име, което напусна тази година, беше Андрей Капарти, съосновател, който се присъедини към компанията през 2022 г. след като беше директор на изкуствения интелект в Tesla. Капарти напусна през февруари 2024 г., за да основе Eureka Labs, стартъп за изкуствен интелект в областта на образованието.

Друг служител на OpenAI, който говори анонимно, тъй като не е бил упълномощен да обсъжда въпроса от настоящия си работодател, казва, че тези напускания са значими поради това колко важна е била изследователската работа, извършена от тези хора, за OpenAI. Това лице обаче отбелязва, че OpenAI все още разполага с редица изключително талантливи млади изследователи - и също така може да предложи огромни суми пари на потенциални новобранци благодарение на бързо нарастващата си оценка.

Последният кръг от инвестиции на OpenAI идва в момент, когато компанията работи за превръщането си в предприятие с цел печалба. Сред основателите е Илон Мъск, който осигури 45 млн. долара първоначално финансиране. След като Мъск се раздели с компанията, Алтман я превърна в предприятие с ограничена печалба, наблюдавано от съвет на директорите, който не отговаря пред инвеститорите. Опитът за преврат през ноември миналата година доказа, че тази структура е в пряко противоречие с бързо развиващия се и силно подкрепен технологичен бизнес.

Алтман излезе с позиция след напускането на Мурати, МакГрю и Зоф, която споделя в X. Той назовава няколко изследователи, които ще влязат в по-висши роли, включително Марк Чен, който ще стане старши вицепрезидент по изследванията, и Якуб Пачоцки, който става главен учен на компанията.

„Промените в ръководството са естествена част от дейността на компаниите, особено на тези, които се развиват толкова бързо и са толкова взискателни“, пише Алтман. „Очевидно няма да се преструвам, че е естествено тази да е толкова рязка, но ние не сме нормална компания“.

„Ако смятате, че няколко души имат рецептата за някакъв специален сос, и това току-що е излязло през вратата, тогава това е проблем“, казва пред Wired Саймън Джонсън, професор в Sloan School of Management на MIT.

Въпреки това Джонсън отбелязва, че загубата на OpenAI може да се окаже предимство за останалата част от технологичната индустрия.

„Мисля, че се нуждаем от много по-голяма конкуренция в областта на изкуствения интелект, много повече бизнес модели и умни хора, които предлагат конструктивни неща“, добавя той. „Така че съм много доволен от напусканията.“

Когато бордът на OpenAI отстрани главния изпълнителен директор Сам Алтман през ноември миналата година, служителите заплашиха да напуснат в знак на протест, а много от тях споделиха лозунга „OpenAI е нищо без хората си“ в X. Компанията изглежда е решена да провери колко заменими са някои от ключовите ѝ хора.