Илон Мъск застана зад едно от най-поляризиращите предложения за политика в областта на изкуствения интелект в САЩ, като подкрепи калифорнийски законопроект, който ще изисква мащабни модели да бъдат подлагани на тестове за безопасност.

Законопроектът на Сената беше заклеймен от технологични гиганти като Марк Андресен и OpenAI за това, което те казват, че са неясни и обременителни разпоредби, които биха имали смразяващ ефект върху моделите с отворен код.

Авторът му, щатският сенатор от Демократическата партия Скот Винер се опитва да предотврати катастрофални вреди за човечеството, като например използването на AI за разработване на биологични оръжия.

В публикация в X Мъск пише, че е било „трудно решение и вероятно ще разстрои някои хора“, но смята, че законът трябва да бъде приет. Подкрепата му идва в критичен момент за предложението, което трябва да премине през законодателния орган до края на седмицата, за да стигне до бюрото на губернатора Гавин Нюсъм.

„Повече от 20 години съм привърженик на регулирането на изкуствения интелект, точно както регулираме всеки продукт/технология, който представлява потенциален риск за обществото“, пише той.

Като ръководител на Tesla, X и SpaceX, Мъск и преди е призовавал водещите лаборатории за изкуствен интелект да спрат обучението на нови свръхмощни системи, но напоследък прегръща генеративния AI. Наскоро X пусна инструмент, наречен Grok, който позволява на потребителите да създават и публикуват компютърно генерирани изображения въз основа на текстова команда. Това вече породи тревога за дезинформация и дийпфейкове, които заливат социалните мрежи.

Позицията на Мъск го поставя в противоречие не само с влиятелни играчи в Силициевата долина, но и с няколко демократи в Конгреса, които се обявиха против законопроекта през последните седмици - включително с представителите на Конгреса. Зоуи Лофгрен, Ро Ханна и бившия председател на парламента Нанси Пелоси, пише Politico.

Това създава и малко неудобна динамика за Винер, който е участвал в разгорещени дебати с Мъск относно законодателството за защита на личния живот на LGBTQ общностите.

Противниците на предложението на Винер OpenAI, Adobe и Microsoft подкрепиха друг закон, който изисква от технологичните компании да етикетират съдържанието, генерирано от изкуствен интелект, съобщава TechCrunch.

AB 3211 налага водни знаци в метаданните на снимки, видеоклипове и аудиофайлове, генерирани от AI. Много компании в сектора вече правят това, но повечето хора не четат метаданни. Предложението също така задължава големите онлайн платформи, като Instagram или X, да обозначават съдържанието от изкуствен интелект по разбираем за обикновените зрители начин.

OpenAI, Adobe и Microsoft са част от Коалицията за доказателство и автентичност на съдържанието, която помогна за създаването на метаданните C2PA - широко използван стандарт за обозначаване на AI.

Търговската група, представляваща най-големите производители на софтуер в САЩ, се противопостави на AB 3211 през април, като в писмо до калифорнийските законодатели нарече законопроекта „неприложим“ и „прекалено обременителен“. Изглежда обаче, че някои изменения на предложението са променили мнението им.