Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман е отрекъл, че има планове да получи „гигантски дял от капитала“ на компанията, наричайки тази информация „просто невярна“.

Това се е случило по време на среща на технологичния лидер с подчинените му служители, твърди пред CNBC вътрешен източник, присъствал на разговорите.

Алтман и главният финансов директор Сара Фриър са заявили на срещата, проведена чрез видео, че инвеститорите са загрижени за това, че главният изпълниелен директор не разполага с дялово участие във високо оценената компания, която съосновава преди почти девет години.

По отношение на евентуалното му придобиване на дялово участие Алтман е заявил: „В момента тук няма никакви планове“, твърди източникът.

Председателят на борда на OpenAI Брет Тейлър заяви пред CNBC, че макар Управителният съвет да е коментирал въпроса, не са обсъждани конкретни цифри. „Бордът е обсъждал дали е полезно за компанията и нашата мисия Сам да бъде компенсиран с акции, но не са обсъждани конкретни цифри, нито са вземани решения“, допълва той.

Според друг източник, срещата е последвала решението на Управителния съвет да разгледа възможността за преструктуриране на компанията в предприятие със стопанска цел. Ако промяната се осъществи, сегментът с нестопанска цел ще остане като отделна единица, допълва източникът.

Докато директорите обмислят бъдещето на OpenAI, ключови фигури продължават да напускат компанията.

В сряда трима директори обявиха напускането си. Главният технологичен директор на OpenAI Мира Мурати, която за кратко изпълняваше функциите на временен главен изпълнителен директор се оттегля след шест години и половина в компанията. Ръководителят на изследователската дейност Боб МакГрю и Барет Зоф, вицепрезидент на изследователската дейност, също заявиха, че напускат компанията.

Мурати заяви, че се оттегля, „защото искам да си дам време и пространство, за да направя собствено проучване“.

„Мисля, че това ще бъде, надявам се, чудесен преход за всички участници и се надявам, че OpenAI ще бъде по-силна, както и ние заради всички наши преходи.“, заяви Сам Алтман. Според него, напускането не е свързано с потенциално преструктуриране на компанията.

„Нашият борд мисли за това от почти година, тъй като мислим какво е необходимо, за да преминем към следващия етап. Става дума просто за това, че хората са готови за нови глави от живота си и за ново поколение лидери.“, допълни Алтман по време на Технологичната седмица в Торино, на която присъстваше.

Междувременно стана ясно, че финансовият директор на OpenAI Сара Фриър се опитва да увери инвеститорите, че високо оцененият стартъп все още е в силна позиция и е готов да приключи голям кръг на финансиране, въпреки че тази седмица загуби най-талантливите си служители.

В имейл до инвеститорите на OpenAI, видян от CNBC, Фриър разглежда напускането на тримата ключови ръководители в компанията.

„Исках лично да се обърна към вас след новината за напускането на Мира. Макар че промените в ръководството никога не са лесни, искам да се уверя, че сте запознати с пълния контекст. Ние сме невероятно горди с всичко, което тя помогна да се изгради“, пише Фриър и допълва, че компанията все още разполага с „талантлива лидерска скамейка“, за да се конкурира в технологичния сектор и AI надпреварата.

OpenAI, която е подкрепена от Microsoft и наскоро си партнира с Apple за изкуствения интелект в iPhone, е в процес на приключване на кръг от финансиране в размер на 6,5 млрд. долара, което според запознати би трябвало да оцени компанията на около 150 млрд. долара. Thrive Capital ръководи кръга и планира да инвестира 1 млрд. долара, според източниците.

Според писмото на Фриър, кръгът на финансиране ще приключи до следващата седмица. Екипът планира да проведе серия от разговори с инвеститорите, за да ги запознае с ключови лидери от продуктовите и изследователските екипи.

„Колективно ние оставаме фокусирани върху предоставянето на изкуствен интелект на всички и изграждането на устойчиви модели, които подхранват нашите операции и осигуряват стойност за инвеститорите и служителите ни“, допълва Фриър. Компанията „се вълнува, че ще сте с нас, докато отваряме следващата си глава“.

OpenAI отказа да коментира имейла.