Когато решава да си запише час в дентална клиника, Катрин си мисли, че е направила правилния избор. Тя е в първата половина на трийсетте си години и иска да има по-красива усмивка. Днес си спомня преживян кошмар – болка, разходи и разправии със съдебната система.

„Като се замисля, зъбите ми не бяха чак толкова зле. Но имаше големи разстояния между тях. Бях много неуверена, не се усмихвах за снимки и често говорех с ръка на устата. Видях тези ваучери и се реших“, разказва тя пред „Гардиън“.

Офертата е за поставяне на фасети в клиника в Лондон. Тази козметична процедура става все по-популярна през последните години и вече е считана за най-бързия начин всеки да се сдобие с „холивудска усмивка“ – бели, равни и красиви зъби. Това е едно неестествено, но много желано съвършенство.

Фасетите могат да бъдат изработени от порцелан или смес между смола и пластмаса. Срещу съответната сума клиентът може да запълни разстоянията между зъбите, да ги подравни и да постигне такъв нюанс на бялото, на който всеки би завидял.

Ненапразно се използва изразът „холивудска усмивка“. Смята се, че родното място на фасетите е именно Холивуд. Използването им започва още през 30-те и 40-те години на миналия век като първите клиенти са големите звезди от онова време като например Джуди Гарлънд, която имала разстояние между предните зъби, но след намесата на зъболекарите това било коригирано. През следващите десетилетия фасетите се усъвършенстват, а през 90-те години на миналия век използването им вече е масово. Тогава започва да се налага и новият стандарт за усмивка. Такава, каквато я познаваме днес – съвършена.

В наши дни поставянето на фасети е толкова обичайна процедура, колкото ботокса и други козметични намеси. Търсенето е масово и затова все повече зъболекари се включват в бизнеса.

„Има огромно търсене на фасети. В голяма степен то е продиктувано от наложената чрез социалните мрежи представа за симетрични, бели усмивки“, казва Аншу Суд, съсобственик в нотингамската клиника Helix House Orthodontics.Пациентите вече не искат само перфектна „шестица“, т.е. предните горни зъби, които се виждат най-много, а настояват всички да са прави и бели, допълва тя.  „Ние правим по около 80 консултации месечно. И поставяме около 1500 фасети годишно“, обяснява Сам Джетва, основател на лондонската клиника Bespoke Smile. И допълва, че сам той е поставил около 10 000 фасети по време на кариерата си.  

Според Джетва, който е и президент на Британската академия за козметична стоматология, за последните четири години хората, търсещи консултации, са се увеличили четири пъти. Особено забележителен е ръстът при пациентите мъже.

Най-търсени са порцелановите фасети. Тяхното поставяне изисква минимално изпиляване на зъбите. След това фасетите се залепват със специално лепило.  Услугата е скъпа. Според Роби Хюз, директор на Dental Excellence UK в Ливърпул (където са поставени фасетите бившия мениджър на „Ливърпул“ Юрген Клоп) 20 зъба от композитен материал струват около 7 хил. паунда (над 16 хил. лв), а от порцелан – до 20 хил. паунда (почти 47 хил. лв.).  

Търсенето на фасети се увеличава и заради желанието на много хора да покажат, че могат да си позволят тази услуга. Според Суд това допълнително изкривява представата за „перфектната усмивка“ Всички зъболекари са убедени, че ковид пандемията също е допринесла за манията по фасетите. Хоумофисът, времето, прекарано сам, възможността да се гледаш по-често в огледалото и да намираш недостатъци в себе си са все фактори в подкрепа на това твърдение.  

Катрин, с която започна тази история, решава, че иска „шестицата“ или предните зъби бели и перфектни. Тя си купува ваучера изгодно, без него би платила два пъти повече. Впечатлена е от оборудването в клиниката, а зъболекарят изглежда като човек, който знае какво прави.  Той започва с пиленето, но се оказва, че е отнел твърде много от естествената тъкан на зъбите й. На тяхно място остават малки пънчета, върху които са поставени фасетите. Тя обаче не може да затваря устата си и лекарят изпилява и долните й зъби.  Резултатът е истинска катастрофа. Тя не може да се храни, а фасетите започват да падат. Тя се връща на няколко пъти, за да ги лепят наново. След това обаче отива при друг зъболекар, който се шокира от вида й.

Той й обяснява, че е е използвано неподходящо лепило и освен това зъбите й са така изпилени, че процедурата трябва да се повтори. В крайна сметка се съгласява да й помогне срещу по-малко пари. Катрин си намира адвокат и завежда дело срещу първия си зъболекар.  И тя далеч не е единствената, пострадала от такова безхаберие. Кристофър Дийн, зъболекар и адвокат, специалист в областта на медицинското право в Dental Law Partnership, казва, че седмично имат по пет случая на лошо поставени фасети, което е с 30% повече спрямо миналата година. В един от случаите зъбите на пациента били толкова изпилени, че се стигнало до нервите.

Само за четири години оплакванията на Генералния дентален съвет, организацията, която регулира зъболекарската професия във Великобритания, са се удвоили до 4 хил. Друг сериозен проблем представляват и случаите, в които хората са пострадали от лошо направена козметична процедура в чужбина. Заради прекалено сложния процес почти няма адвокат, който да се заеме с такъв казус. Дийн например съветва да се избягват зъболекарите в Турция, отдавна известна с т.нар. медицински туризъм.  

Въпреки всички възможни усложнения фасетите продължават да набират популярност. Все по-често към тях посягат хора със здрави зъби, които сякаш не искат да чуят за възможните рискове. А те не са никак малки. Дори само фактът, че е невъзможно веднъж изпилен зъб да се върне към предишното си състояние. При зле извършена интервенция единственият начин зъбът да се запази е поставянето на коронка. Може да се стигне дори до изваждане. Ето защо запознатите с тези рискове препоръчват не дотам инзвазивни методи като избелване или поставяне на скоби за изправяне.  

Катрин, която преминава през кошмарно лечение, все пак успява да получи обезщетение. Още носи фасетите си, но казва, че сънува кошмари как зъбите й падат. И съветва всички, които са решили да се подложат на тази процедура, да помислят пак.